Angela Merkel a respins apelul lui Francois Hollande pentru o implementare cat mai urgenta a uniunii bancare. Proiectul prezentat in urma cu aproape doua saptamani de Comisia Europeana, prevede ca BCE va deveni institutia unica de supraveghere bancara in zona euro, dar si in statele UE din afara spatiului euro care solicita sa adere la sistem. 

"Pietele financiare urmaresc Europa si vor sa vada rezultate. Cu toate acestea, masurile trebuie sa fie luate in mod riguros, trebuie sa fie de calitate. Vom vedea apoi cat dureaza", a afirmat Angela Merkel la intalnirea de sambata de la Ludwigsburg, Germania, unde cei doi lideri au marcat aniversarea reconcilierii celor doua state dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. 

Bursele au crescut puternic in luna septembrie, datorita planului prezentat de Banca Centrala Europeana privind reducerea costurilor de finantare ale Spaniei si Italiei, insa timpul castigat de liderii europeni va fi cu siguranta scurt, deoarece relaxarea temporara a presiunilor din piete s-ar putea rasturna la primul semn ca politicienii "se complac". 

Divergentele privind uniunea bancara ar putea intarzia implementarea proiectului pana anul viitor, accentuand turbulentele de pe piete. 

"Factorii de decizie din Europa dau impresia ca se complac. Un argument in acest sens este neintelegerea dintre diferitele guverne privind detaliile uniunii bancare, care ramane un proiect de importanta cruciala pentru a rupe spirala datoriilor dintre banci si statele aflate in dificultate", comenteaza economistul sef al Morgan Stanley Joachim Fels, citat de Bloomberg. 

Divergentele din interiorul zonei euro vizeaza si conditiile atasate unor eventuale programe de finantare externa pentru statele aflate in dificultate. Germania nu doreste incheierea unui astfel de acord in cadrul Spaniei, considerand ca linia de finantare de 100 miliarde euro acordata in aceasta vara guvernului de la Madrid pentru recapitalizarea bancilor este suficienta.

Costurile de finantare ale Spaniei si Italiei au scazut in ultima perioada datorita masurilor anticriza decisive prezentate de UE, insa intarzierea implementarii diferitelor proiecte, de la uniunea bancara la planul de interventie al BCE, ar putea impinge din nou dobanzile pe un trend ascendent, determinand Madridul, poate si Roma, sa ceara sprijin international.