AFP: Angela Merkel se impune ca voce a Europei. Berlinul este noul Bruxelles
Cancelarul german Angela Merkel pare sa fie mai mult ca niciodata vocea Europei. Isi impune discursul cu privire la austeritate in fata solicitarilor de relansare economica ale tarilor din sud si a unei Frante slabite, apreciaza unii analisti, relateaza AFP.
In primavara, Grecia a crezut ca vede in presedintele francez François Hollande un "Roosevelt european", potrivit cotidianului Ta Nea, capabil sa scoata Europa din criza, impunand un vast plan de relansare economica pe baza unor investitii publice.
In schimb, Angela Merkel este cea care a fost primita saptamana aceasta la Atena de catre omologul sau Antonis Samaras. Iar cei doi lideri au pledat impreuna pentru reduceri ale cheltuielilor si pentru reforme structurale durerose reclamate de catre creditorii tarii, in schimbul unei noi transe de ajutor financiar.
Intre timp, in Franta are loc o dezbatere nationala referitoare la votarea tratatului european privin disciplina bugetara, in contra-timp cu principalii sai parteneri europeni.
Aflata frecvent pe prima pagina in presa internationala, criticata pentru fiecare declaratie susceptibila sa afecteze pietele, Angela Merkel este pe cale sa transforme Berlinul in noua capitala europeana.
"Berlinul este noul Bruxelles", afirma Ulrike Guérot din cadrul Consiliului European pentru relatii Internationale, subliniind slabirea actuala a Parisului.
"Inca nu ai impresia ca Hollande stie ceea ce vrea, ca stie sa guverneze, ca va deveni un nou Mitterrand sau ca macar va fi capabil" sa devina, declara ea, apreciind ca exista, de altfel, un risc in acest sens pentru Germania, care "nu a cautat sa se afle in aceasta pozitie (dominanta) si nu s-a obisnuit cu ea".
Manifestatiile violente de la Atena, marti, au evocat o povara istorica ce reprezinta un adevarat "handicap" pentru leadershipul german. Guérot recunoaste, astfel, ca presedintele francez "a stiut sa orchestreze o rezistenta a Sudului fata de Merkel" si ca, in pofida influentei sale economice si politice, Germania nu ar putea sa infrunte singura o coalitie alcatuita din principalii sai parteneri.
Repartizarea puterii in Europa este, in continuare, o problema complexa. Jean-Dominique Giuliani, presedintele Fundatiei Robert Schuman, cu sediul la Bruxelles, spune ca, din contra, "influenta lui Merkel poate creste din cauza unui profil relativ sters al Frantei". "Hollande urmeaza, in continuare, sa fie convins" de faptul ca Europa "se bazeaza pe cuplul franco-german". El se afla, in prezent, "in retragere". Cu toate acestea "este vorba despre o lipsa de experienta care se va corecta", prevede Giuliani.
Italianul Michele Comelli, un expert in probleme europene in cadrul Institutului pentru Afaceri Internationale (IAI), apreciaza ca "marele public o percepe tot mai mult pe Angela Merkel ca fiind pesoana-cheie in luarea deciziilor" la nivel european. "Raportul de la egal la egal instaurat initial (de catre Hollande) este pe cale sa dispara", subliniaza el. Spania si Italia pot sa gaseasca in Hollande "o sustinere importanta in anumite probleme, ca de exemplu euroobligatiunile sau cresterea economica, dar Franta se confrunta cu propriile probleme si nu exista o identitate completa a punctelor de vedere intre cele trei tari", analizeaza Comelli.
"Decizia lui Merkel de a efectua o vizita intr-o tara in care o mare parte a populatiei o considera persona non grata este un semnal clar ca Berlinul este hotarat sa isi impuna amprenta austeritatii asupra ansamblului continentului", subliniaza George Gilson, un jurnalist specializat in probleme europene, intr-o analiza publicata de saptamanalul de de limba engleza Athens news.