Personaj controversat de-a lungul anilor, aflat in permanenta in mijlocul unor scandaluri sexuale sau de frauda fiscala, Silvio Berlusconi domina viata politica a Italiei inca din 1994 si daca trebuie gasit un vinovat pentru situatia in care se afla acum Italia, el este acela, scriu jurnalistii de la Business Insider.

The Economist l-a numit, intr-un cover-story, “omul care a distrus o intreaga natiune”, material pentru care premierul italian a dat publicatia in judecata.

The Economist: Berlusconi, omul care a distrus o natiune. Nereformata, Italia va deveni noua oaie neagra a Europei

Dupa aproape 15 ani de dominatie in politica de la Roma, Berlusconi a anuntat recent ca nu va mai candida la alegerile din 2013. Lasa in urma, insa, o tara cu o datorie de 2.000 de miliarde de euro, a doua cea mai mare datorie din zona euro, dupa Grecia.

Temerea tarilor din zona euro este ca problemele financiare ale Romei vor avea efecte prelungite asupra economiilor din vestul continentului, putini oameni politici putand sa se laude cu o astfel de “performanta”.

Cine este, insa, Silvio Berlusconi?

Premierul italian este unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii, revista Forbes plasandu-l pe locul 118 in topul pe care il realizeaza, cu o avere estimata la 7,8 miliarde de dolari.

Si-a facut averea singur, din afacerile in domeniul mass-media pe care le are si nu a mostenit nicio companie sau proprietate. A inceput cu afaceri in domeniul imobiliar si se zvoneste ca ar fi avut legaturi si cu Mafia siciliana.

A intrat apoi in afaceri in domeniul mass-media. The Economist estimeaza ca, in prezent, controleaza 90% din publicatiile si posturile de radio si TV din Italia. Mediaset, una dintre televiziunile lui Berlusconi, este cea mai mare televiziune comerciala din Italia.

Detine, de asemenea, clubul de fotbal AC Milan pe care a declarat ca nu are de gand sa-l vanda. Clubul este unul dintre cele mai importante din Italia.

Si-a creat singur propriul partid – “Forza Italia”, iar in 1994 a ajuns la putere, cand a devenit premier. Guvernul sau a fost rasturnat dupa sapte luni, dar a fost reales in 2001.

Are o vila in Sardinia, unse se spune ca organizeaza celebrele sale petreceri, la care participa fotomodele, celebritati din televiziune si dansatoare. In interiorul vilei a amenajat un vulcan artificial, care “erupe” la comanda, iar un sculptor celebru i-a construit un mausoleu din marmura roz pe proprietatea sa.

Berlusconi a privatizat Colosseumul. Vezi de ce!

Este foarte generos, femeile care participa la petrecerile sale primind cadouri costisitoare, cum ar fi masini scumpe si bijuterii rare.

Sotia sa, Veronica Lario, a publicat in La Repubblica (unul dintre putinele ziare care nu apartine lui Berlusconi) un editorial in care il acuza pe acesta ca “ii ofenseaza demnitatea”, prin relatiile extraconjugale pe care le are cu vedete de televiziune sau cu fotomodele. Dupa acest incident, cei doi au divortat.

A dat in judecata publicatia britanica The Economist pentru articolele pe care le considera “ofensatoare” la adresa lui, dar a pierdut procesele si a fost nevoit sa plateasca cheltuielile de judecata.

Premierul Berlusconi, dator vandut. De ce trebuie sa plateasca 560 de milioane de euro

Spune ca a cheltuit mai mult de 300 de milioane de dolari in cele peste 100 de procese in care a fost judecat pentru coruptie, legaturi cu minore, fals in declaratii si frauda fiscala. Sustine ca unul dintre avocatii care l-au aparat atunci cand a avut probleme in Franta a fost actualul presedinte de la Elysee, Nicholas Sarkozy, pe vremea cand acesta profesa avocatura.

Citeste si:

Italia a pregatit un plan de austeritate pentru a relansa economia. Efectul: bursele europene au prins putere. VIDEO

Italia cade si trage dupa ea intreaga Europa. 6 cauze pentru care fostul imperiu a ajuns pe marginea
prapastiei

“Echipa de salvare” a Europei nu poate face fata unei crize in Italia. 13 semne ca Roma ii urmeaza Atenei. VIDEO