Bitcoin exista deja de cativa ani, dar a castigat o imensa popularitate abia de la declansarea crizei din Cipru. Atentie, insa! Numerosi analisti avertizedaza ca bitcoin are toate caracteristicile unei bule speculative.  

Cu toate acestea, Jeff Berwick, omul din spatele The Dollar Vigilante si cel care a fondat StockHouse.com, a anuntat ca s-a gandit la un ATM pentru bitcoin, afacerea de miliarde de dolari, in care i se pare cel mai bine sa-si investeasca banii in prezent.  

Ideea i-a venit in contextul crizei din Cipru si sub amenintarea unei iminente prabusiri a sistemului bancar de pe insula.   „Am hotarat sa fac urmatorul pas in ceea ce consider ca este urmatoarea afacere care poate sa genereze miliarde de dolari: ATM-urile pentru Bitcoin. Primul l-am putea deschide in Cipru si daca facem asta cat mai repede, acesta ar putea fi primul ATM de pe insula care sa functioneze”, a scris Jeff Berwick online.  

Desi poate parea o gluma, nu este, avand in vedere ca jurnalistii de la Business Insider au vorbit cu Jeff Berwick, acesta fiind convins ca, in situatia in care se afla Ciprul la momentul actual, cand sistemul bancar este la pamant, un ATM Bitcoin ar reprezenta salvarea.   

Berwick a cumparat un bancomat creat recent, care accepta doar bani, fara a returna. Directorul StockHouse.com l-a dezvoltat apoi intr-un ATM bidirectional, care face posibil schimbul dintre bitcoins si bani adevarati.   

Apoi am vrut sa il amplasam intr-un loc unde chiar conteaza si ne-am gandit la Cipru, avand in vedere ca bancile au fost inchise acolo in ultimele doua saptmani. Acum avem comenzi pentru peste 300 de ATM-uri, din mai bine de 30 de tari”, spune Jeff Berwick.  

Proiectul are si un site dedicat, prin intermediul caruia spera sa atraga investitori, pentru ca producatorii deja nu mai pot face fata cererii de ATM-uri. Dupa Cipru, urmatorul bancomat de acest fel ar putea fi inaugurat in Los Angeles.  

Bitcoin a fost creata in 2009 de un student japonez cunoscut sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. A fost folosita initial de hackeri pentru a realiza diverse schimburi, devenind rapid moneda neoficiala a internetului. Acum insa poti sa achiti si servicii online legale, jocuri video, produse de gradinarit sau chiar haine, scrie cotidianul britanic The Guardian.  

Spre deosebire de monedele obisnuite, bitcoin este "creata" de un computer puternic care o genereaza printr-un altgoritm matematic complex. Mai mult, spre deosebire de plata cu cardul sau prin intermediul serviciului PayPal, tranzactiile facute prin aceasta metoda nu pot fi depistate, ca si cum s-ar plati cu bani lichizi virtuali. Insa tocmai acest lucru face ca ea sa poata fi folosita si in scopuri ilegale.