Cum sa iti cumperi locuinta fara bani. Un canadian isi vinde casa pe monede virtuale
Un antreprenor din Canada spera sa fie prima persoana care sa isi vanda casa pe monede virtuale, scrie BBC News.
Taylor More si-a pus in vanzare casa cu doua dormitoare din Alberta, Canada, pentru 395.000 de dolari, sau echivalentul acestei sume in Bitcoins. Potrivit acestuia, prima reactie a familiei sale a fost una de soc.
“E greu in prezent sa pui mana pe cantitati mari de Bitcoin. Am in plan cateva proiecte si as avea nevoie de o suma destul de mare”, explica barbatul.
Spre deosebire de alte monede, Bitcoins nu sunt emise de o banca centrala sau de alta autoritate din domeniu.
“Sunt o modalitate instanta de plata, ce presupune costuri foarte mici de transfer. Cand trimiti bani in alta tara, dureaza o saptamana sau chiar mai mult ca sa ajunga, iar taxele se ridica la cateva sute de dolari. Asa ca daca vreau sa cumpar ceva, imi este mai usor sa am la indemana o moneda virtuala care sa faciliteze plata”, adauga More.
Oricine poate cumpara monedele virtuale de la mai multe case de schimb valutar online. In prezent, un bitcoin reprezinta echivalentul a 56 de dolari.
Bitcoin-ul rezista pe piata de patru ani
Bitcoin a fost creata in 2009 de un student japonez cunoscut sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. A fost folosita initial de hackeri pentru a realiza diverse schimburi, devenind rapid moneda neoficiala a internetului. Acum insa poti sa achiti si servicii online legale, jocuri video, produse de gradinarit sau chiar haine, scrie cotidianul britanic The Guardian.
Spre deosebire de monedele obisnuite, bitcoin este "creata" de un computer puternic care o genereaza printr-un altgoritm matematic complex. Mai mult, spre deosebire de plata cu cardul sau prin intermediul serviciului PayPal, tranzactiile facute prin aceasta metoda nu pot fi depistate, ca si cum s-ar plati cu bani lichizi virtuali. Insa tocmai acest lucru face ca ea sa poata fi folosita si in scopuri ilegale.
Ce mai poti sa cumperi cu banii virtuali
Recent, doi programatori au gandit o metoda prin care doresc sa aduca in atentia consumatorilor posibilitatea de a utiliza bani virtuali in tranzactiile financiare. Serviciul american "Pizza for Coins" (n.r.: pizza pentru monede) functioneaza ca un intermediar care transforma bitcoins, monedele virtuale, in dolari americani reali. Cei care folosesc serviciul trebuie sa plateasca doar o mica taxa pentru schimb, insa procesul in sine poate face ca livrarea alimentelor sa dureze pana la o ora si jumatate.
Potrivit BBC, comenzile sunt plasate pe site-ul Pizza for Coins si sunt apoi trimise catre lantul de restaurante Dominoas Pizza, de unde pachetele sunt expediate catre clienti. Dezvoltatorii programului sustin ca in curand vor incheia contracte si cu alte pizzerii, precum Papa John sau Pizza Hut.
Pe acelasi subiect: