Prin urmare, până la 31 decembrie, vom trăi ''pe datorie'' din resursele generaţiilor viitoare, potrivit calculelor ONG-ului Global Footprint Network, citate de Agerpres.

Pentru a calcula această "zi a depăşirii" ("Overshoot Day"), organizaţia ia în considerare amprenta de carbon şi de resursele consumate pentru pescuit, creşterea animalelor, culturi, construcţii şi utilizarea apei.

Ziua de 1 august este ”data la care vom vom fi folosit mai mulţi arbori, apă, soluri fertile şi peşte decât Terra poate să ne furnizeze într-un an pentru a ne alimenta, asigura locuinţă şi deplasa şi vom fi emis mai mult carbon decât pot să absoarbă oceanele şi pădurile”, explică Valérie Gramond de la Fondul Mondial pentru Natură (World Wide Fund for Nature, WWF), partenerul Global Footprint Network.

Ne-ar trebui în prezent echivalentul a 1,7 Terre pentru a ne acoperi nevoile”, subliniază WWF într-un comunicat.

Această dată este cea mai devansată înregistrată de la lansarea ”zilei depăşirii”, la începutul anilor '70, când data reţinută era 29 decembrie. În 2017, acest lucru s-a petrecut pe 3 august.

Mişcarea ”s-a accelerat din cauza superconsumului şi risipei”, explică Valérie Gramond, care aminteşte că, în lume, aproximativ o treime din alimente ajung la gunoi. ”Punem la încercare capacitatea planetei de a se regenera”, exploatând de exemplu stocurile de peşte, spune ea.

Situaţia diferă puternic de la ţară la ţară.

”Avem responsabilităţi diferite: ţări mici, cu populaţie mică, precum Qatarul şi Luxemburgul, au o amprentă ecologică extrem de puternică”, subliniază Pierre Cannet de la WWF. Dacă întreaga umanitate ar trăi ca ei, ”ziua depăşirii” ar avea loc încă din 9 şi 19 februarie. Invers, într-o ţară ca Vietnamul, data ar fi 21 decembrie.

Potrivit footprintnetwork.org, ”ziua depăşirii” în România este pe 8 august.

”Trebuie să trecem de la un ţipăt de alarmă la acţiune”, apreciază Pierre Cannet, îngrijorat de creşterea din nou a emisiilor de CO2 la nivel mondial, după trei ani de stabilizare.

Pe site-ul ”zilei depăşirii”„ sunt prezente diferite soluţii în vederea invesării tendinţei - revizuirea modului în care sunt gândite oraşele, dezvoltarea şi privilegierea energiei verzi, lupta împotriva risipei alimentare şi superconsumului de carne, limitarea expansiunii demografice.

Oricine îşi poate calcula amprenta ecologică pe http://www.footprintcalculator.org/.