"Ziua depasirii" ('Earth Overshoot Day') este un concept elaborat de think tank-ul britanic New Economics Foundation, calculat anual de organizatia internationala Global Footprint Network.

Aceasta data apare tot mai devreme in calendar: in 1993, a fost la 21 octombrie, in 2000 era la inceputul lunii octombrie, in 2014 la 20 august, iar acum, la 13 august. 

Calculul se bazeaza pe raportul dintre doua aspecte esentiale: cererea omenirii in materie de resurse, numita amprenta ecologica, si capacitatea planetei de a raspunde la aceasta solicitare, denumita biocapacitate.

Ziua depasirii este data de la care consumul de resurse depaseste posibilitatea planetei de a-si reface resursele si de a absorbi deseurile, cum ar fi emisiile de gaz de sera. 

Global Footprint Network trage in fiecare an un semnal de alarma referitor la consecintele pe care le are acest consum in exces a resurselor: cresterea concentratiei de CO2 in atmosfera, care duce la schimbari climatice, reducerea resurselor de apa, despaduriri, pierderi in privinta biodiversitatii.

Organizatia pledeaza pentru masuri viguroase pentru stoparea acestei tendinte. 

"Earth Overshoot Day" se refera la situatia intregului glob, dar intre regiuni si tari exista diferente foarte mari, dupa cum arata o harta interactiva, de pe portalul http://www.footprintnetwork.org.

Canada, statele din Peninsula Scandinava, Rusia, Tarile Baltice, Australia, cea mai mare parte a Americii de Sud si unele state din Africa pot fi catalogate drept "creditori", biocapacitatea lor fiind cu 150 % mai mare decat amprenta lor ecologica.

La polul opus se situeaza SUA, China si mai multe state europene, "debitorii", a caror amprenta biologica este cu 150 % mai mare decat biocapacitatea.

Romania si Bulgaria se numara printre "creditori".