Ministrul Economiei, Mihali Varga, a afirmat ca in urma discutiilor avute in ultimele zile cu bancile si societatea civila s-a convenit ca imprumuturile ipotecare in moneda straina reprezinta un produs neperformant si ar trebui eliminate de urgenta, transmite Mediafax.

Masura va afecta aproximativ 570.000 de credite in franci elvetieni si euro, potrivit Portofolio.hu, imprumuturi care au creat probleme semnificative pentru Ungaria si pentru banci, odata cu deprecierea abrupta a forintului in ultimii ani, dupa criza financiara mondiala din 2008. 

Oficialitatile de la Budapesta nu au oferit inca informatii privind ratele de conversie luate in calcul, soldul creditelor afectate sau mecanismul de conversie. 

Premierul Viktor Orban, liderul partidului Fidesz, care se pregateste pentru alegeri generale anul viitor, a promis ca planul privind conversia creditelor in forinti va fi negociat cu bancile si nu va fi fa fel de radical precum decizia din anul 2011 de a permite persoanelor cu imprumuturi ipotecare in franci elvetieni sa-si plateasca datoriile la un curs de schimb fix, mai favorabil fata de cel din piata.