Programul prin care Banca Japoniei preia active din piata pentru a spori lichiditatea a inceput sa-si faca efectul in economie, a declarat guvernatorul institutiei, Haruhiko Kuroda, la finalul conferintei anuale a sefilor de banci centrale de la Jackson Hole, Wyoming, gazduita de Rezerva Federala.

Viceguvernatorul Bancii Angliei, Charlie Bean, a afirmat ca angajamentul asumat recent de banca centrala a Marii Britanii, de a mentine dobanda de politica monetara la un nivel minim pana cand somajul va cobori la 7%, va facilita un cost redus de finantare pentru guvernul britanic si va creste increderea companiilor si consumatorilor.

"Nu credem ca toate bancile centrale vor renunta la politica monetara neconventionala. Mai este mult de lucru in Europa si Japonia", a declarat pentru Bloomberg directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.

Monedele Braziliei, Rusiei, Chinei, Indiei si Africii de Sud s-au prabusit dupa ce Fed a anuntat ca „inchide tiparnita”

Declaratiile celor trei lideri ar putea sa amelioreze temerile investitorilor referitor la reducerea iminenta a programului de relaxare cantitativa de catre Rezerva Federala, temeri resimtite in principal pe pietele emergente.

Principalele monede emergente, in frunte cu rupia indiana, au scazut puternic in ultimele saptamani, din cauza incertitudinilor legate de impactul deciziei Fed asupra lichiditatii si a dobanzilor. Un cos format din monedele Braziliei, Rusiei, Chinei, Indiei si Africii de Sud, a atins minimul ultimilor trei ani in raport cu dolarul, investitorii anticipand ca reducerea achizitiilor de obligatiuni derulate de banca centrala a SUA va determina intensificarea iesirilor de capital de pe pietele emergente.

Realul brazilian a atins recent minimul ultimilor 4 ani fata de dolar, banca centrala fiind nevoita sa anunte vineri un program de interventii de 60 miliarde de dolari pe piata, care va fi derulat pana la finalul anului.

Criza de incredere determinata de miscarile Fed a fost resimtita si mai aproape de Europa. Lira turceasca a atins vineri un minim record fata de dolar, iar randamentul obligatiunilor guvernamentale turcesti cu maturitatea la 10 ani a depasit 10% pentru prima data in ultimul an si jumatate.

In acest context, oficialii statelor cu economii emergente prezenti la Jackson Hole, printre care si guvernatorul bancii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, au avertizat asupra efectelor negative colaterale generate de deciziile de politica monetara ale tarilor dezvoltate.

BCE vorbeste despre o noua reducere a dobanzii de politica monetara

Reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) la conferinta au afirmat ca nu pot exclude o noua reducere a dobanzii de politica monetara, la un minim istoric, desi cele mai recente date economice au indicat revenirea economiei, zona euro iesind din recesiune in trimestrul al doilea.

Actiunile de pe pietele emergente au pierdut peste 1.000 miliarde de dolari din valoare din luna mai, cand presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat in Congres ca banca ar putea face un pas inapoi in ceea ce priveste programul de achizitii de obligatiuni.

Programul de relaxare cantitativa derulat de SUA, plasat in prezent la 85 miliarde de dolari pe luna, a facilitat in ultimii patru ani fluxuri de capital de 3.900 miliarde de dolari catre pietele emergente.

Banca centrala a Japoniei cumpara obligatiuni de aproximativ 70 miliarde de dolari pe luna, avand ca tinta extinderea bazei monetare cu pana la 700 miliarde de dolari pe an. Institutia vrea sa ajunga in termen de doi ani la o inflatie anuala de 2%, dupa 15 ani de deflatie. Banca Angliei a promis in luna august ca va mentine dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,5% pana la finalul anului 2016, sau pana cand somajul va cobori la 7%, de la 7,8% in prezent.