Ofertele publice initiale au atins in 2012 cel mai redus nivel de la declansarea crizei financiare. Jucatorii care pot relansa piata
Ofertele publice initiale au atins in acest an cel mai redus nivel de la declansarea crizei financiare mondiale, din cauza incetinirii cresterii economice si a debutului dezamagitor al Facebook, factori care au determinat companiile sa amane vanzarea actiunilor, transmite Bloomberg.
In acest an, companiile au atras prin oferte publice 112 miliarde de dolari, cel mai putin dupa 2008, transmite Mediafax.
In Europa de Vest, vanzarile de actiuni prin astfel de operatiuni au scazut la o treime din nivelul anului trecut, in timp ce temerile legate de evolutia economiei chineze au redus la jumatate sumele atrase de companii in Asia. Aceste oferte au totalizat in Europa 9,91 miliarde de dolari, iar in Asia au scazut cu 43%, la 46,7 miliarde de dolari.
Companiile au atras in SUA 41 de miliarde de dolari, suma relativ neschimbata fata de 2011. Dupa ce actiunile Facebook au scazut cu 32% in primele trei saptamani de la oferta publica initiala, companii precum Party City Holdings si divizia de inchirieri de avioane a American International Group au renuntat la listarea actiunilor, preferand vanzari private.
Ofertele publice initiale au fost afectate si de posibilitatea intrarii in vigoare in SUA a unui program automat de majorari de taxe si reduceri ale cheltuielilor, in valoare de 600 de miliarde de dolari, care ar putea provoca o recesiune.
In aceste conditii, lista viitoarelor oferte de actiuni este cea mai ampla de dupa 2007, potrivit datelor Bloomberg, fiind posibila o relansare a pietei daca politicienii americani reusesc sa ajunga la un acord referitor la bugetul anului viitor.
Intre companiile care ar putea lansa oferte publice initiale se afla China Petrochemical si ING. In trimestrul al patrulea, vanzarile initiale de actiuni din Europa Occidentala au crescut de peste cinci ori fata de anul anterior, la 5,71 miliarde dolari, cele din SUA au avansat cu 15%, la 8,8 miliarde dolari, dar in Asia au scazut cu 46%, la 10,9 miliarde de dolari. La nivel mondial, ofertele de actiuni au crescut in trimestrul al patrulea la circa 32,4 miliarde de dolari, de la 29,5 miliarde de dolari in urma cu un an.