Ucraina va plati incepand din luna aprilie 368,5 dolari pe 1.000 metri cubi de gaze naturale, a precizat oficialul.
Anul trecut, Rusia si Ucraina au convenit un tarif de 268,5 dolari pe mia de metri cubi, care urma sa fie ajustat trimestrial.

Gazprom a anuntat saptamana trecuta ca pretul nu va mai fi valabil incepand din luna aprilie, avertizand de asemenea sa Ucraina risca repetarea situatiei de la inceputul anului 2009, cand livrarile de gaze naturale au fost intrerupte temporar. De asemenea, compania rusa sustine ca Ucraina are datorii de 1,9 miliarde de dolari in contul importurilor de gaze.
Gazprom a furnizat anul trecut mai mult de jumatate din consumul de gaze naturale al Ucrainei.

Pretul redus a fost oferit de Rusia in cadrul unui acord cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, destituit in februarie in urma unei revolte violente.

Presedintele rus Vladimir Putin refuza sa recunoasca legitimitatea guvernului interimar instalat dupa inlaturarea lui Ianukovici. Forte militare pro-ruse au ocupat Peninsula Crimeea, care gazduieste la Sevastopol cartierul general al flotei ruse din Marea Neagra.

Parlamentul din Crimeea a adoptat saptamana trecuta secesiunea de Ucraina si aderarea la Federatia Rusa, convocand un referendum in acest sens pentru data de 16 martie.

"Voi discuta pe 19 martie, la Bruxelles, cu comisarul UE si companiile", a afirmat ministrul ucrainean al Energiei, care se va intalni saptamana viitoare cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettingere, pentru a gasi solutii de inlocuire a gazului furnizat in prezent de Rusia.

Ucraina are nevoie in acest an de aproximativ 30 miliarde metri cubi de gaze din import. O treime din volum ar putea veni din Slovacia, a precizat oficialul ucrainean.

Moscova, dispusa sa ofere Crimeei 790 de milioane de euro

Moscova este dispusa sa ofere 1,1 miliarde de ruble (aproximativ 790 milioane de euro) provinciei autonome Crimeea, in care urmeaza sa aiba loc un referendum privind alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, a anuntat duminica, la Simferopol, un parlamentar rus, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

"Guvernul rus a prevazut un buget mare, de aproximativ 40 de miliarde de ruble, pentru sustinerea dezvoltarii infrastructurilor economice si industriale din Crimeea", a dat asigurari Pavel Dorohin, vicepresedintele Comisiei pentru Industrie din cadrul Camerei inferioare a Parlamentului rus (Duma de Stat), citat de agentia Interfax.

"Este vorba, inainte de toate, de o sustine a industriei apararii, utilajelor, mentenantei maritime, inclusiv a unitatilor Flotei Marii Negre. Sunt masuri concrete", a spus el.

Peninsula Crimeea a prevazut organizarea la 16 martie a unui referendum, considerat ilegal de catre Kiev, cu privire la alipirea la Rusia. Parlamentul este controlat de catre reprezentanti prorusi, iar militari trimisi de catre Moscova asediaza cazarmi ucrainene in toata peninsula.

Rusia a avut intotdeauna interese economice importante in Crimeea. Flota rusa la Marea Neagra are baza in portul Sevastopol, potrivit unui acord cu Kievul, care prevede inchirierea acestuia pana in 2035, in schimbul unei reduceri cu 30% a pretului gazelor naturale rusesti.