Negocierile comerciale intre Uniunea Europeana si SUA nu includ probleme energetice, dar criza din Ucraina a expus dependenta UE de Rusia si justifica efortul negociatorilor europeni de a convinge Washington-ul sa includa si gazele naturale in discutii, relateaza Reuters, citata de Mediafax.

Un acord comercial UE-SUA, pe care negociatorii ar dori sa il finalizeze pana la sfarsitul lui 2014, ar permite ca exporturile americane de gaze naturale lichefiate sa aiba loc automat, fara restrictii.

Liderii Uniunii Europene vor cere, la un summit comunitar programat saptamana viitoare la Bruxelles, eforturi mai mari pentru reducerea dependentei de gazele importate, potrivit unui proiect de document care scoate in evidenta ingrijorarea provocata de relatiile tensionate cu Rusia, legate de Ucraina.

Europa primeste o treime din necesarul de gaze din Rusia, iar Ucraina este o ruta importanta de tranzit.

Intreruperea in trecut a livrarilor de gaze, din cauza disputelor intre Moscova si Kiev pe tema preturilor si platilor, a motivat deja liderii UE sa caute surse alternative de energie, dar intrarea trupelor rusesti in Crimeea a sporit interesul Europei pentru diversificare.

"Consiliul European este ingrijorat in legatura cu dependenta energetica mare a Europei, in special in privinta gazelor, si cere intensificarea eforturilor de reducere a acesteia, in special in cazul tarilor membre cele mai expuse", se arata in proiectul de document al summitului liderilor UE, care va avea loc la Bruxelles pe 20-21 martie.

Unele state, cum este Bulgaria, depind aproape in totalitate de gazele rusesti.

"Europa trebuie sa isi diversifice in continuare aprovizionarea cu energie, sa continue sa dezvolte sursele de energie regenerabila si alte surse autohtone, sa coordoneze dezvoltarea infrastructurii de sprijin pentru aceasta diversificare", potrivit documentului obtinut de Reuters.

Referirea la dependenta energetica nu exista intr-o versiune a documentului care a circulat inainte de intrarea fortelor rusesti in Crimeea.

Comisarul pe probleme de Clima, Connie Hedegaard, a declarat ca criza din Ucraina scoate in evidenta importanta energiei regenerabile, in timp ce comisarul pentru Energie, Guenther Oettinger, pledeaza pentru finalizarea pietei unice a energiei, pentru facilitarea livrarii transfrontaliere a surplusului energetic.

Regulile pietei unice a energiei stipuleaza ca Gazprom nu poate detine controlul asupra conductelor prin care livreaza gaze in Europa. In aceste conditii, gazoductul South Stream, care urmeaza sa ocoleasca Ucraina, incalca o lege europeana cunoscuta sub numele "Third Energy Package".

Proiectul de document al summitului cere implementarea eficienta si consistenta a acestei legi, de catre toti operatorii de pe piata europeana a energiei.