Occidentul o distruge din interior, fara razboi, desi construieste bomba atomica. Tara a carei moneda s-a depreciat cu 60% in trei zile
Moneda nationala a Iranului este intr-o continua cadere, iar vinovate pentru acest lucru sunt sanctiunile internationale impuse din cauza programului nuclear al tarii. Oficial, guvernul vinde un dolar american pentru aproximativ 12.500 de riali iranieni, dar ofera acest curs doar in regim preferential, scrie CNN Money.
In consecinta, iranienii care au nevoie de dolari pentru a cumpara marfuri din import sau pentru a-si feri economiile de inflatie au dezvoltat o piata neagra de unde cumpara dolari. Pe aceasta piata, rialul s-a prabusit.
La inceputul anului, rialul avea, pe piata neagra, aproximativ aceeasi valoare ca si cea oficiala. Dar la finele lui septembrie rialul a pierdut jumatate din valoare, tranzactionandu-se in jurul a 24.000 pentru un dolar american.
Iar in ultimele zile, cursul a batut orice record. Miercuri, la Teheran, un dolar se cumpara cu aproximativ 39.000 de riali, adica o depreciere de 60% in doar cateva zile.
“Este unul dintre cele mai intense episoade de depreciere a monedei din ultimii 100 de ani”, a declarat Gary Hufbauer, Senior Partner la Institutul International de Economie Peterson.
Ce a determinat prabusirea rialului?
Majoritatea expertilor crede ca deprecierea are legatura directa cu santiunile aplicate de comunitatea internationala pentru a determina Iranul sa renunte la programul nuclear care, potrivit liderilor de la Teheran, va fi suficient pentru a produce arme nuclare.
Cea mai recenta prabusire a rialului s-a produs cand Guvernul a spus ca va oferi un curs bun doar importatorilor anumitor marfuri, ca de exemplu carne, cereale si medicamente. Importatorii care doreau sa aduca in tara alte marfuri din import puteau cumpara dolari la un curs foarte apropiat de piata neagra.
Miscarea a fost o tentativa de liberalizare a cursului, de stopare a fraudei fiscale si de stabilizare a rialului. Efectul fost, insa, total invers.
“Miscarea a dus la pierderea increderii iranienilor in abilitatea si dorinta guvernului de a rezolva criza”, a spus Behzad Yaghmaian, profesor de economie politica la Ramapo College.
Sanctiunile impuse de SUA si Uniunea Europeana au redus la jumatate exporturile de petrol ale Iranului. Din exporturile de petrol, Iranul face rost de majoritatea dolarilor care intra in tara. Cu cat dolarii sunt mai putini, cu atat oamenii platesc mai multi riali pentru ei – ceea ce duce la deprecierea monedei nationale iraniene. Cand rialul se prabuseste, preturile explodeaza.
Un sortiment de paine traditionala, numita barbari – care este facuta din grau din import, s-a scumpit de la 1.000 de riali la aproximativ 5.000 de riali, iar producatorii estimeaza noi scumpiri.
Branza feta costa 50.000 de riali in martie, in prezent pretul s-a triplat. Carnea, care costa 190.000 de riali kilogramul, are pret dublu in prezent.
Desi unii experti gasesc si alte explicatii pentru deprecierea masiva a rialului, presedintele Mahmoud Ahmadinejad da vina doar pe sanctiunile internationale. El a declarat ca prabusirea monedei nationale este parte a razboiului economic impotriva tarii.
Daca deteriorarea monedei va convinge autoritatile iraniene sa renunte la programul nuclear, ramane de vazut. Pana in prezent, Teheranul nu a demonstrat ca ar avea intentia de a stopa programul de imbogatire a uraniului care, la finalizare, ar putea duce la construirea bombei atomice.
In ciuda protestelor de miercuri, de la Teheran, organizatiile care se opun regimului sunt slabe, iar aparatul de securitate al guvernului este puternic.
Pe acelasi subiect: