"Am convenit sa impunem cat mai curand sanctiuni impotriva Rusiei", anunta G7 intr-un comunicat, publicat sambata, la Seul.

Un oficial american a declarat, sub protectia anonimatului, ca "fiecare stat va stabili care vor fi sanctiunile impuse. Aceste sanctiuni vor fi coordonate si complementare, insa neaparat identice". "Sanctiunile ar putea fi anuntate luni", a precizat el.

"Luand in considerare necesitatea de a garanta alegeri prezidentiale democratice, pasnice si reusite luna viitoare (la 25 mai), in Ucraina, ne-am angajat sa actionam de urgenta pentru a intensifica sanctiunile tintite si masurile" impotriva Rusiei, adauga G7 in comunicat.

G7 saluta "retinerea" de care au dat dovada autoritatile de la Kiev in cazul separatistilor prorusi din estul Ucrainei.

"Rusia, din contra, nu a intreprins nicio actiune concreta pentru a pune in aplicare acordul de la Geneva", deplang statele din cadrul G7.

Moscova "nu a sustinut in mod public acest acord, nu a condamnat actiunile separatistilor care incearca sa destabilizeze Ucraina si nu i-a indemnat pe activisti sa paraseasca cladirile administrative ocupate si sa lase armele los", mentioneaza comunicatul.

"Mai mult decat atat, Rusia continua sa tensioneze situatia printr-un discurs ingrijorator si manevre militare amenintatoare la frontiera cu Ucraina", afirma G7.

"Reiteram condamnarea nostra ferma fata de tentativa ilegala a Rusiei de a anexa Crimeea si Sevastopolul", subliniaza grupul celor sapte state puternic industrializate, adaugand ca Moscova "va suporta acum consecintele actiunilor sale".

Anterior, liderii G7 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite) au avertizat in repetate randuri Rusia ca vor adopta sanctiuni, in contextul tensionarii situatiei din Ucraina.

In vizor, persoane influente in domeniile energetic si bancar, care controleaza economia Rusiei

Adjunctul consilierului pentru Securitate Nationala al presedintelui american Ben Rhodes le-a spus unor jurnalisti, la bordul avionului lui Barack Obama, pe drumul dinspre Coreea de Sud catre Malaysia, ca aceste sanctiuni nu vor fi impuse in weekend, dar se astepata ca acestea sa fie aplicate foarte rapid, poate chiar de luni.

"Ma astept (...) ca aceste sanctiuni tintite sa fie impuse foarte rapid", a declarat el, confirmand ca acest lucru lucru ar putea sa aiba loc "la inceputul saptamanii viitoare", scrie Mediafax.

Ben Rhodes a subliniat ca aceste sanctiuni ar putea sa vizeze "persoane influente in (sectoare ale) economiei ruse ca cel energetic si bancar". Oficialul american de rang inalt a declarat ca vizarea "unor indivizi care controleaza o larga parte a economiei ruse" va avea un impact puternic asupra economiei Rusiei.

Ben Rhodes a evocat "un evantai de sanctiuni" care "vor permite (occidentalilor) sa sporeasca presiunea", in cazul in care situatia se agraveaza.

El a recunoscut ca, in sectorul privat, "exista o neliniste in legatura cu consecintele economice ale sanctiunilor asupra unei economii atat de mari ca cea a Rusiei".