''Sunt încântat să văd că Polonia se apropie de eligibilitatea pentru programul Visa Waiver'', a declarat Pence în timpul unei întrevederi, la Varşovia, cu preşedintele polonez Andrzej Duda, potrivit Agerpres.

Circa 10 milioane de polonezi trăiesc în Statele Unite ale Americii, reprezentând una dintre cele mai importante minorităţi etnice din SUA.

Majoritatea cetăţenilor din Uniunea Europeană pot călători în Statele Unite fără viză, cu excepția celor din cinci țări, respectiv România, Polonia, Cipru, Croaţia şi Bulgaria.

Citește și: Cine sunt românii care ar putea călători în SUA fără vize

Visa Waiver este un program guvernamental american care permite cetăţenilor anumitor state să călătorească pe teritoriile americane în scop turistic, de afaceri sau de tranzit fără viză, pentru o perioadă de 90 de zile.

Într-o declarație data publicității săptămâna trecută, de Casa Albă, cu ocazia vizitei lui Klaus Iohannis la Washington, președintele SUA, Donald Trump, și-a exprimat susţinerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver.

În declarația intitulată "Viitorul României şi al relaţiei cu Statele Unite este foarte, foarte strălucitor”, preşedintele Trump intenţionează să dezvolte legăturile dintre cele două ţări pentru susţinerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în acord cu cerinţele legislaţiei Statelor Unite.

Citește și: Una dintre cele mai închise țări pentru imigranți recrutează masiv muncitori străini și simplifică sistemul de vize

Uniunea Europeană a anunțat la începutul anului că, din 2021, cetăţenii Statelor Unite Ale Americii vor avea nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen, dacă nu ridică vizele pentru cele cinci țări.

Comisia Europeană a publicat pentru prima oară în 2016 un raport prin care cere Statelor Unite să renunţe la solicitarea de vize pentru cetăţenii din cinci ţări membre ale UE - Bulgaria, Cipru, Croaţia, Polonia şi România, deoarece, conform regulilor Uniunii Europene, toţi cetăţenii europeni trebuie să beneficieze de acelaşi tratament.

În iunie anul trecut, Parlamentul European a votat pentru impunerea sistemului de vize pentru cetăţenii americani. În prezent, cetăţenii SUA nu au nevoie de vize pentru sejururi mai scurte de 90 de zile în spaţiul Schengen.