O iarna grea poate provoca o criza energetica in Europa, din cauza dependentei de surse regenerabile
O iarna grea ar putea provoca o criza energetica in Europa, din cauza dependentei prea mari de sursele regenerabile si a inchiderii centralelor care utilizeaza gaze naturale, potrivit unui raport al companiei de consultanta Cap Gemini, cu sediul in Paris, transmite Bloomberg.
Raportul se refera la Uniunea Europeana, Norvegia si Elvetia, potrivit Mediafax.
Situatia actuala reprezinta un pericol real pentru securitatea livrarilor. Centralele pe gaze, capabile sa faca fata perioadelor cu cerere ridicata, se inchid rapid. Rezervele de gaze stocate in rezervoase subterane sunt semnificativ mai mici fata de anii trecuti. Pe termen scurt, acesti factori inseamna ca o iarna foarte friguroasa poate provoca probleme serioase de furnizare a energiei si de echilibrare a retelelor", afirma in raport Colette Lewiner, consilier in domeniul energiei al presedintelui Cap Gemini.
Centralele pe gaze functioneaza cu rate de utilizare care sunt prea mici pentru a acoperi costurile fixe, in conditiile in care operatorii retelelor prefera energia regenerabila, care este subventionata, se arata in raport.
Circa 60%, respectiv 130.000 de megawati, din capacitatea de generare a energiei pe baza de gaze a Europei este in pericol sa fie inchisa pana in 2016, conform estimarilor companiei americane de consultanta IHS, citate de Cap Gemini.
"Aceste centrale, care sunt indispensabile pentru asigurarea securitatii livrarilor in perioadele de varf de consum, sunt inlocuite cu instalatii de producere a energiei regenerabile, puternic subventionate, dar a caror productie este volatila", potrivit raportului realizat in colaborare cu Exane BNP Paribas, firma juridica CMS Bureau Francis Lefebvre Lyon SELAS si institutul de cercetari VaasaETT.
Totodata, companiile se orienteaza catre carbunele mai ieftin exportat de SUA, unde a crescut cererea de gaze datorita exploatarii zacamintelor de sist. Interesul pentru carbunele care este mai poluant este sustinut de scaderea costului certificantelor pentru emisii de dioxid de carbon.
Cap Gemini cere o reforma a sistemului de tranzactionare a acestor certificate, pentru cresterea pretului acestora. Totodata, compania de consultanta solicita o mai buna coordonare pe piata europeana, astfel incat sa fie asigurata o capacitate suficienta de productie pentru perioadele cu cerere ridicata.
In lipsa unor stimulente pentru investitii in infrastructura energetica si in conditiile scaderii marjelor si veniturilor, securitatea livrarilor de energie, pe termen lung, ar putea fi pusa in pericol, a mai aratat Lewiner.
Pe acelasi subiect: