Prin decizia Autoritatea Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), cota estimata de achizitie de certificate verzi pentru anul in curs a fost diminuata de la 0,2117 certificate verzi/MWh la 0,191 certificate verzi/MWh. Aceasta cota va fi aplicata de toti furnizorii de energie electrica, calculat cu incepere de la 1 iulie.

"Efectul diminuarii cotei de certificate verzi se va resimti in valoarea facturii de energie electrica la consumatorii finali, ponderea certificatelor verzi reducandu-se de la 0,051 lei/KWh la 0,034 lei/KWh", potrivit unui comunicat al ANRE, citat de Mediafax.

Certificatele verzi reprezinta ajutorul acordat de stat productiei de energie din surse regenerabile si sunt platite prin facturi de toti consumatorii de energie din Romania. Producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pentru energia produsa si livrata in retele.

Furnizorii de energie sunt obligati ca, in fiecare an, sa indeplineasca o anumita cota de achizitie a energiei regenerabile. Aceaste cote sunt stabilite anual de ANRE.

In urma cu o saptamana, vicepresedintele ANRE Emil Calota spunea ca valorea facturii la electricitate va fi diminuata in medie cu 4% in august, ca efect al amanarii acordarii de catre stat a unor certificate pentru producatorii de energie regenerabila.