"Acest mare inconvenient pe care l-am produs clienţilor noştri este de neiertat", a menţionat, într-un comunicat, compania JR West, după ce unul dintre trenurile sale a plecat la 7:11:35 şi nu la 7:12:00, aşa cum era programat, vinerea trecută.

Incidentul, care a avut loc pe linia Biwako (între Maibara şi Kioto, vestul Japoniei), a fost făcut public în urma plângerilor unor pasageri, care au reclamat că au pierdut trenul pentru că acesta a plecat mai devreme cu 25 de secunde.

Aceasta este a doua oară în şase luni când un tren japonez pleacă din gară înainte de ora programată, după ce, în noiembrie 2017, un shinkansen - tren de mare viteză - spre Tsukuba (nordul Tokio) a efectuat călătoria cu 20 de secunde mai repede, o ştire care a generat un mare impact mediatic în afara Japoniei.

În acest caz, mecanicul de tren, care avea 1.200 de pasageri la bord, a închis uşile cu un minut înainte de ora programată şi, deşi şi-a dat seama de greşeală, a decis să nu le mai deschidă, deoarece nu a văzut niciun pasager în staţie.

Trenurile japoneze sunt cunoscute pentru punctualitatea lor extremă, în pofida faptului că este ţara cu cel mai mare număr de pasageri transportaţi anual, conform Uniunii Internaţionale de Căi Ferate.

În cazul incidentului din noiembrie, compania şi-a cerut "scuze sincere", deşi, atunci, niciun pasager nu a rămas pe peron.