Asigurarea de sanatate universala nu mai exista de cand Grecia a fost nevoita sa adopte masuri drastice de austeritate, iar reducerile bugetare au condus de asemenea la scaderea personalului medical, potrivit www.nytimes.com.

Acum, cand bolnavii se interneaza intr-un spital din Grecia, sunt nevoiti sa-si angajeze propriile infirmiere pentru a primi ingrijiri de baza. Infirmierele private existau demult in sistemul medical din Grecia, dar criza economica din tara i-a lasat pe multi pacienti fara bani si fara asigurarea necesara pentru a angaja personal calificat.

Prin urmare, pacientii apeleaza la infirmiere aflate in situatie ilegala, adesea imigrante necalificate. Un oficial de rang inalt a declarat ca, in opinia sa, jumatate din serviciile de ingrijire sunt prestate de 18.000 de persoane aflate in situatie ilegala. Cele mai multe sunt imigrante fara pregatire de specialitate, originare din tari precum Romania, Bulgaria sau Georgia.

Infirmierele ilegale pretind in general ca sunt membri ai familiei sau angajati mai vechi ai pacientilor. In realitate, agentiile care le angajeaza pe aceste femei trimit barbati in spitale pentru a distribui carti de vizita care ofera 12 ore de ingrijire pentru 50 de euro. O infirmiera cu contract costa aproximativ 60 de euro pentru sase ore, iar pacientilor cu asigurare li se poate deconta aproximativ o treime din cheltuieli.

Persoane din afara spitalelor aduc de asemenea scaune, pe care le inchiriaza rudelor pacientilor atunci cand vin in vizita, sau chiar televizoare.