Norvegia ar putea elimina platile cu bani lichizi, pana in 2020. Doar 5% din tranzactii se mai fac in prezent cu cash
Banii cash mai sunt folositi in doar 5% din tranzactiile care au loc in Norvegia, in consecinta una dintre organizatiile institutiilor financiare din tara sustine ca statul nordic ar trebui sa nu mai foloseasca deloc banii lichizi, pana in 2020, scrie Russia Today.
Finans Norge, organizatie care reprezinta 200 de institutii si grupuri financiare din tara, sustine eliminarea definitiva a tranzactiilor cu bani cash in Norvegia, ceea ce ar preveni infractiunile, jafurile si spalarea de bani.
“Banii lichizi sunt atat de putin prezenti in platile care se fac in societatea noastra, incat am putea trai foarte bine si fara ei”, se arata intr-o declaratie publicata pe site-ul Finans Norge.
Confederatia mai arata ca de la inceputul anului numarul tranzactiilor cu cardul a crescut cu 8,6%, iar norvegienii au scos considerabil mai putini bani de la ATM-uri si a folosit mai putini bani lichizi pentru plati in magazine.
Finans Norge mai precizeaza ca banii cash mai sunt folositi in doar 5% din tranzactiile financiare din tara, doar Suedia si Marea Britanie inregistrand valori mai mici in Europa.
De cealalta parte, criticii masurii sustin ca eliminarea totala a banilor lichizi din tranzactiile financiare ar putea prejudicia viata privata a indivizilor.
“Trebuie sa existe posibilitatea de a plati pentru bunurile si serviciile pe care le achizitionezi fara sa fii inregistrat. De asemenea, trebuie sa fii naiv sa crezi ca infractiunile dispar odata cu banii cash. Vedem ca infractiunile s-au indreaptat deja catre mediul virtual si sistemele de plati cu cardul”, spune Guri Melby, membru al partidului liberal din Norvegia.
Autoritatea pentru protectia datelor personale din Norvegia, Datatilsynet, a declarat, de asemenea, ca este important ca oamenii sa poate face cumparaturi fara a lasa “urme electronice”. “Principala ingrijorare este ca nu vei mai putea plati pentru nimic fara a putea fi urmarit”, a spus Bjørn Erik Thon, din partea Datatilsynet.
Situatia este asemanatoare cu cea din Suedia, prima tara din Europa care a introdus in circulatie bancnotele, in 1661. Acum aproape ca nu le mai foloseste. O societate fara bani in forma fizica incepe sa prinda contur din ce in ce mai mult, intr-o tara cu un nivel ridicat de tehnologizare, in care cei care prefera monedele sau bancnotele sunt din ce in ce mai putini.
Pe acelasi subiect: