Nomura: Bula imobiliara din China s-a spart. Incepe declinul celei de-a doua economii a lumii
Economistii de la Nomura arata, in cel mai recent raport al grupului financiar, ca bula speculativa de pe piata imobiliara din China s-a spart, iar cresterea economica a tarii ar putea sa scada dramatic, daca Beijingul nu ia noi masuri de stimulare, scrie CNN Money.
“Nu se mai pune problema de ‘daca’, ci de ‘cat de severa’ va fi corectia de pe piata imobiliara. Suntem siguri ca lucrurile in sectorul imobiliar au luat o noua turnura ”, arata analistii Nomura intr-un nou raport al grupului.
Grupul financiar japonez Nomura este una dintre cele mai critice institutii financiare la adresa politicii Beijingului de pe piata imobiliara, analistii acesteia atragand atentia in repetate randuri in ultimii ani in legatura cu un posibil colaps al acestui sector.
Scepticii sustin ca imobilarele sunt emblematice pentru probleme financiare generate de cresterea rapida a ratei creditelor sau de politicile care promoveaza cresterea pe termen scurt in defavoarea unei cresteri economice mai echilibrate si pe termen lung. Aceasta graba a dezvoltatorilor de a construi cat mai mult se dovedeste paguboasa in unele zone ale tarii unde cartiere intregi stau goale.
Marimea sectorului imobiliar este estimata undeva intre 15% si 25% din economie. In timp ce majoritatea analistilor considera ca explozia imobiliara din orasele mici se tempereaza, cei de la Nomura sustin ca problema este una la nivel national si ca se extinde sistematic.
Datele arata ca numarul cladirilor aflate in constructie s-a redus cu 25%, iar numarul vanzarilor de proprietati a cazut dramatic. Preturile sunt si ele in scadere puternica, in special in orasele mici si medii.
Analistii sustin ca patru provincii - Heilongjiang, Jilin, Gansu si Mongolia Interioara, vor intampina cele mai multe probleme. In fiecare dintre aceste regiuni, investitiile in sectorul imobiliar au trecut pe minus, iar productia industriala a incetinit, in primul trimestru. In Heilongjiang, langa granita cu Rusia, investitiile in proprietati au scazut cu 25% fata de anul trecut.
Nomura se asteapta ca PIB-ul Chinei sa creasca cu doar 6,8%, in 2015, iar un scenariu si mai pesmisit indica o crestere sub 5% pentru patru trimestre consecutive.
Daca piata imobiliara incetineste dupa cum estimeaza Nomura, partenerii de afaceri ai Chinei vor avea de asemenea de suferit. Exportatorii care asigura materialele si echipamentele necesare pentru constructii vor inregistra o cadere puternica.
Potrivit analistilor de la Nomura, Beijingul va relaxa cel mai probabil politica fiscala in urmatoarele luni, pentru a ajuta sectorul. Guvernele locale, de asemenea, vor incepe se ceara ajutor financiar de la centru.
Aceste masuri vor fi bune pe termen scurt, dar nu vor fi suficiente pentru a corecta dezechilibrele structurale din sectorul imobiliar, care va avea nevoie de “ajustari dureroase inevitabile”.
Alti analisti sunt mai optimisti. Economistii de la UBS sustin ca desi exista o problema in sectorul imobiliar din China, guvernul va lua masuri prompte pentru a preveni o prabusire cu efecte catastrofale pentru a doua cea mai mae economie a lumii.
Pe acelasi subiect: