Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut cu 49.558 în octombrie, ajungând la 3,83 milioane de persoane, arată datele publicate de Ministerul Muncii.

Aproximativ 600.000 de persoane beneficiază de schema naţională de protecţie a muncii - ERTE - menită să limiteze numărul concedierilor.

"Datele indică dificultăţile importante cu care ne confruntăm ca ţară care caută să îmbunătăţească accesul la piaţa muncii", a scris pe Twitter ministrul Muncii, Yolanda Diaz, potrivit Agerpres.

Datele separate publicate de Ministerul pentru Securitate Socială arată că numărul locurilor de muncă create în Spania a ajuns în octombrie la 113.974, fiind a şasea lună de creştere consecutivă a numărului locurilor de muncă create. Cele mai multe noi locuri de muncă sunt în sectorul public iar cele mai multe slujbe pierdute sunt în industria ospitalităţii.

Mai mult de jumătate din locurile de muncă pierdute în aprilie, în perioada de vârf a restricţiilor, au fost recâştigate, dar încă există multe persoane care nu reuşesc să se angajeze, precizează autorităţile de la Madrid.

Spania a raportat un avans istoric al economiei în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, după ce ridicarea în iunie a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei a permis redresarea activităţii economice.

A patra economie a zonei euro a înregistrat o creştere de 16,7% în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, dar încă este cu 8,7% sub nivelul de anul trecut. Consumul, investiţiile şi exporturile au contribuit semnificativ la creşterea trimestrială a PIB-ului Spaniei, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INE).

Spania este puternic afectată de al doilea val al pandemiei, numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la aproximativ 1,259 milioane iar numărul deceselor la 36.495.