Negocieri cu scântei pentru Brexit. Britanicii vor să voteze, din nou, dacă ies sau nu din UE
Theresa May, Brexit
În condițiile în care tot mai multe voci de la Londra spun că varianta cea mai probabilă a ieșirii Marii Britanii din UE va fi aceea fără un acord economic, Theresa May a fost acuzată, inclusiv de colegi din propriul partid, că vrea să întârzie negocierile pentru Brexit.
Ministrul Comerţului din Marea Britanie, Liam Fox, a avertizat-o însă pe Theresa May să nu extindă negocierile privind Brexitul, adăugând că acest lucru ar reprezenta „o trădare completă” faţă de cei care au votat pentru părăsirea Uniunii Europene, scrie Politico, preluat de News.ro.
Marea Britanie ar trebui să părăsească UE la 29 martie 2019, chiar dacă nu se va ajunge la o înţelegere până în martie 2019, consideră Fox.
„Publicul ne-a transmis, nu a fost o consultare, să părăsim Uniunea Europeană şi oamenii deja se întreabă de ce durează mai mult de patru ani pentru ca noi să părăsim UE”, a adăugat Fox într-un interviu pentru Business Insider.
Fox, care a participat în campania pro-Brexit, a acuzat UE că pune mai mult preţ pe „ideologia politică” decât pe grija pentru bunăstarea cetăţenilor.
„Uniunea Europeană pur şi simplu nu doreşte să funcţioneze propunerea lui May. Este clar că este posibilă, dar este nevoie de determinare politică pentru a se întâmpla acest lucru. Întrebarea este dacă cei 27 de lideri UE sunt dispuşi să pună mai presus ideologia politică a Comisiei decât bunăstarea economică a cetăţenilor europeni”, a declarat Fox.
Negociatorul şef al UE, Michel Barnier, a declarat joi că Bruxellesul nu va permite Regatului Unit să colecteze taxele UE după Brexit, un element cheie din propunerea lui May.
Fox a avertizat că UE trebuie să aibă flexibilitate în negocieri şi nu poate „să continue să respingă anumite lucruri fără să explice clar ce doresc” dacă doresc să evite un scenariu fără niciun acord
Britanicii vor să voteze, din nou, dacă ies sau nu din UE
De cealaltă parte, însă, tot mai mulți britanci vor o nouă consultare a populației în legatură cu acordul de ieșire din UE.
Numărul alegătorilor britanici care susţin organizarea unui referendum asupra termenilor finali ai viitorului acord cu UE cu privire la Brexit a crescut semnificativ, proporţia acestora fiind pentru prima dată mai mare decât a celor care nu doresc un astfel de referendum, relevă un sondaj YouGov realizat pentru cotidianul The Times.
Potrivit acestui sondaj, 42% dintre alegători sunt în favoarea unei noi consultări, iar 40% consideră că nu ar trebui organizat un nou referendum, în timp ce restul au declarat că nu ştiu, scrie Agerpres. Sondajul a fost realizat miercuri şi joi pe un eşantion de 1.653 de adulţi.
Dintre susţinătorii Partidului Laburist (de opoziţie), 48% s-au pronunţat pentru un nou referendum, la fel 67% dintre alegătorii Partidului Liberal Democrat şi doar 21% dintre susţinătorii Partidului Conservator.
La referendumul din 23 iunie 2016 privind ieşirea Marii Britanii din UE, 17,4 milioane de voturi, sau 51,9% din totalul celor exprimate, au fost în favoarea Brexitului, iar 16,1 milioane, sau 48,1% din total, au fost în favoarea rămânerii în Uniune. Multe sondaje de opinie au pronosticat greşit rezultatul, notează Reuters.
La doi ani după consultarea din 2016, sondajul YouGov a arătat că opiniile majorităţii alegătorilor în ce priveşte ieşirea din UE nu s-au schimbat. Dacă mâine ar avea loc un alt referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniune, 45% dintre alegători au declarat că ar vota pentru rămânerea în Uniune, 42% pentru ieşire, 4% nu ar merge la vot şi 9% au spus că nu ştiu.
Pe acelasi subiect: