Active de miliarde de dolari vor fi incluse in calculul PIB al celei mai mari economii din lume. Modificarile vizeaza o imagine mai buna a activitatii economice in schimbare din SUA, potrivit cotidianului britanic. 

Schimbarea este cea mai mare pentru statistica SUA incepand din 1999, cand activitatea institutiei a fost influentata puternic de adaugarea unor softuri noi pentru computer, a declarat Brent Moulton, responsabil de date privind economia nationala la Biroul Economic de Statistica al SUA. 

"Introducem aceste schimbari majore si in datele din trecut - ceea ce pentru noi inseamna pana in 1929 - astfel ca in fapt rescriem istoria economica", a spus Moulton. 

Schimbarile vor afecta totul, de la PIB pentru diferite state la stabilitatea inflatiei tintite de Rezerva Federala, si vor forta economistii sa redeschida dezbateri precum cele legate de profiturile companiilor sau cresterea economica. 

Statele Unite vor deveni astfel una dintre primele tari care adopta noile standarde internationale pentru calculul PIB. In urma revizuirii, economia mondiala va deveni mai mare cu echivalentul unei tari precum Belgia. 

In prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare si dezvoltare sunt socotite in PIB drept costuri ale afacerii. Astfel, produsul final, un ipad, este inclus in PIB, dar cercetarea derulata pentru a crea produsul nu este luata in calcul.  Cercetarea si dezvoltarea va fi clasificata drept investitie in noua metodologie, adaugand cea mai mare parte, de 2 puncte procentuale, la majorarea PIB al SUA. De asemenea, activitatile creative, precum film, programe TV, muzica, teatru si carte, vor adauga inca 0,5 puncte procentuale la PIB.