Ratingul SUA ar putea fi redus la nivelul Aa1, daca negocierile dintre membrii Congresului nu vor avea succes, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de Mediafax.

Moody’s a plasat la negativa perspectiva ratingului Aaa, in luna august.

Daca planurile care vor fi convenite de legislativul american vor conduce la stabilizarea si apoi la scaderea raportului dintre datorii si PIB, atunci Moody’s va reconfirma ratingul SUA.

Din cauza neintelegerilor din Congres, SUA se indreapta spre o procedura automata prin care facilitatile fiscale adoptate in timpul presedintiei George W. Bush vor expira la sfarsitul acestui an, in timp ce la 1 ianuarie vor intra in vigoare reduceri automate ale cheltuielilor de peste 1.000 de miliarde de dolari.

Standard&Poor’s a retrogradat ratingul triplu A al SUA cu o treaptam la AA+, in august 2011, avertizand ca riscurile politice si fiscale ar putea conduce la o noua revizuire. Decizia a pus presiune pe pitele financiare din intreaga lume, bursele inregistrand pierderi masive in perioada urmatoare. SUA beneficiaza de rating AAA din partea Fitch, cu perspectiva negativa.