Mostenitoarea casei de moda Nina Ricci, condamnata la trei ani de inchisoare pentru evaziune fiscala, in urma dezvaluirilor de la banca elvetiana HSBC
HSBC. Foto: AFP/Mediafax
Mostenitoarea casei de moda si parfumerie Nina Ricci a fost condamnata la trei ani de inchisoare si la plata unor amenzi in valoare de 1 milion de euro pentru frauda fiscala, intr-un caz deschis in urma dezvaluirilor din luna februarie legate de filiala elvetiana a bancii britanice HSBC.
O instanta judecatoreasca din Paris a condamnat-o pe Arlette Ricci, in varsta de 73 de ani, nepoata designer-ului Nina Ricci, pentru evaziune fiscala si spalare de bani la trei ani de inchisoare, dintre care unul cu executare, relateaza AP, preluata de Mediafax.
De asemenea, instanta a dispus confiscarea unor bunuri in valoare de 4 milioane de euro si o amenda de 1 milion de euro.
Avocatul lui Ricci a declarat ca va decide daca va face apel la sentinta pronuntata de instanta si ca este posibil sa ceara judecatorilor executarea anului de inchisoare in conditii mai putin restrictive.
Arlette a fost acuzata ca a ascuns in conturi offshore din Panama peste 22 de milioane de dolari, pentru a nu plati taxe catre autoritatile franceze, potrivit Reuters.
In acelasi dosar a fost condamnata si fiica lui Arlette Ricci, Margot Vignat, la 8 luni de inchisoare cu suspendare. De asemenea, cele doua trebuie sa plateasca o alta amenda in valoare de 100.000 de euro ca daune aduse guvernului francez, conform AP.
Arlette Ricci a fost una dintre miile de suspecti de evaziune fiscala de pe lista de clienti ai HSBC Elvetia pe care a facut-o publica unul dintre fostii anagajati ai bancii, Herve Falciani.
Saptamana trecuta, autoritatile din Franta au deschis o ancheta impotriva bancii HSBC pentru acuzatii de frauda. De altfel, institutia bancara este investigata in mai multe tari, printre care si Marea Britanie, Elvetia si SUA, dupa ce a recunoscut ca la divizia de private banking din Elvetia au avut loc nereguli care au permis ca unii dintre clienti sa eludeze fiscul.
In luna februarie, un raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ) a aratat ca HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti.
Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008. Potrivit raportului ICIJ, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.
Dintre acestea, cel mai mare cont, in valoare de 829 de milioane de dolari, era detinut de omul de afaceri de origine romana Marcel Adams si de fiul acestuia, Sylvian Adams, si a fost deschis in numele bancii Summit International, din Barbados, care apartinea tot familiei Adams, potrivit Radio Canada. Marcel Adams, nascut in 1920 in Romania, traieste in Canada si conduce afaceri in domeniul imobiliar.
Mai multe despre:
#HSBC#evaziune fiscala
Pe acelasi subiect: