Le Monde a investigat “afacerea HSBC” ani la rand, iar la inceputul lui 2014 a intrat in posesia unor date din perioada 2005-2007 care probau o frauda de dimensiuni impresionante. Publicatia franceza scrie ca pe lista se regasesc si multe personalitati cunoscute, nume precum comediantul francez Gad Elmaleh, Regele Mohamed al Marocului sau actorul american John Malkovich.

Bloomberg noteaza ca printre deponentii care aveau conturi deschise la HSBC la finele anului 2007 sunt nume ale unor traficanti de diamante aflati in urmarire internationala, precum Mozes Victor Konig sau Kenneth Lee Akselrod, oligarhul rus Gennadi Timchenko, care are legaturi stranse cu presedintele Vladimir Putin si care a intrat in vizorul autoritatilor din SUA dupa ce Rusia a anexat Crimeea, dar si traficanti de droguri, ambasadori si politicieni sau persoane suspectate de terrorism, printul Salman bin Hamad Al Khalifa din Bahrain, precum si cunoscuti artisti si sportivi. 

Dezvaluirile vor zdruncina paradisurile fiscale din temelii si vor oferi argumente guvernelor care au declarat deja razboi tarilor care ajuta la pierderea urmelor unor sume impresionante de bani, fara ca autoritatile sa poate face ceva, mai titreaza publicatia franceza.

Documentele, obtinute si analizate de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatii (CIJI), scot la iveala modul in care HSBC a folosit sistemul bancar ermetic al Elvetiei pentru a tine secrete identitati si conturi si pentru a-si ajuta clientii sa evite plata taxelor. Potrivit documentelor publicate, sistemul legislativ din Elvetia a permis HSBC sa protejeze conturi de peste 100 de miliarde de dolari, bani de provenienta necunoscuta.

Potrivit CIJI, documentele arata cum HSBC “si-a asigurat clientii in mod repetat ca nu vor face publice detalii ale conturilor lor autoritatilor” si a discutat chiar cu acestia “masuri care sa permita clientilor sa evite sa plateasca taxe in tarile de origine”.

Intr-un raspuns pentru CIJI, HSBC a explicat ca banca elvetiana a suferit “o transformare radicala in ultimii ani”, care a inclus si reforme care au facut mai dificila evitarea platii taxelor sau spalarea de bani.

Raspunsul ridica insa serioase semne de intrebare in legatura cu neglijarea sucursalei din Elvetia de catre directorii generali ai companiei mama, cu sediul la Londra. Potrivit informatiilor bancii, HSBC a inceput sa investigheze mai atent operatiunile elvetiene abia dupa 2011.

In perioada care apare in documentele date publicitatii de presa internationala, grupul HSBC era condus de Stephen Green – in prezent Lord Green, care a fost directorul general al bancii pana in 2010, cand a devenit ministru in Cabinetul premierului David Cameron. Contactat de Guardian, Green a refuzat sa comenteze subectul.

Potrivit CIJI, HSBC “a servit” regimuri ca cel al fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak, al fostului presedinte din Tunisia, Ben Ali, sau al actualului presedinte sirian Bashar al-Assad.

Pe lista se regasesc si fosti si actuali politicieni din Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Romania, India, Congo, Rwanda sau Senegal.

Raport Consortium of Investigative Journalist: Circa 220 dintre clientii HSBC Elvetia au legaturi cu Romania; 11 sunt romani 

Circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc, potrivit unui raport care incrimineaza institutia bancara ca a ajutat organizatii criminale si traficanti sa-si tina secrete depozitele si identitatea. 

In functie de suma totala depozitata de clienti in conturile HSBC din Elvetia in perioada 2006-2007, Romania ocupa locul 39, din 203 tari, valoarea conturilor romanilor pe care institutia bancara le-ar fi tinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului. 

Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in Romania a fost, in perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se mai arata in raport. 

Potrivit documentului, HSBC Private Bank, filiala elvetiana a bancii britanice HSBC, a ajutat peste 100.000 de persoane si companii din 203 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor.  Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008. 

Clientii elvetieni au depozitat cele mai mari sume in conturile HSBC in 2006-2007, valoarea totala a depozitelor insumand 31,2 miliarde de dolari, urmati de clienti cu legaturi in Marea Britanie (21,7 miliarde de dolari), Venezuela (14,8 miliarde de dolari), SUA (13,4 miliarde de dolari), Franta (12,5 miliarde de dolari) si Israel (10 miliarde de dolari). 

In functie de numarul deponentilor, Romania se afla pe locul 62 in clasamentul ICIJ, cu 219 clienti, incadrata de Luxemburg (222 clienti) si Insulele Cayman (212 clienti).

Topul este condus de Elvetia, cu 11.235 de clienti cu legaturi in aceasta tara, Franta (9.187 clienti), Marea Britanie (8.844 clienti) si Brazilia (8.667 clienti).  Majoritatea datelor privind numarul de deponenti se refera la perioada 1988-2007. 

HSBC a platit cea mai mare amenda primita vreodata de o banca, pentru deficiente privind combaterea spalarii banilor

Grupul britanic HSBC a fost, in ultimii ani, tinta mai multor critici si sanctiuni internationale, legate de evaziunea fiscala si spalarea de bani. In 2012, banca a fost obligata sa plateasca autoritatilor din Statele Unite o amenda record de 1,92 miliarde de dolari pentru incheierea amiabila a unei investigatii privind deficiente in mecanismele pentru combaterea spalarii de bani.

HSBC a admis functionarea necorespunzatoare a mecanismelor interne de control si si-a cerut cerut scuze intr-un comunicat.

"Acceptam responsabilitatea pentru greselile din trecut. Am spus ca ne pare foarte rau pentru acestea. HSBC din prezent este o organizatie complet diferita fata de cea care a facut acele greseli", a afirmat directorul general al bancii, Stuart Gulliver.

Mai multe banci din SUA si Europa au incheiat in ultimii ani cu autoritatile americane acorduri amiabile in valoarea de aproximativ 5 miliarde de dolari pentru incetarea unor anchete, dupa ce nu au reusit sa impiedice realizarea de tranzactii ilicite.

In noiembrie, HSBC a anuntat ca a constituit un provizion de 1,5 miliarde de dolari pentru a acoperi costuri rezultate din ancheta si a avertizat ca acestea ar putea fi chiar mai mari.

Acordul HSBC a venit la doar o zi dupa ce o alta banca britanica, Standard Chartered, a acceptat sa plateasca autoritatilor americane de reglementare 327 miliarde de dolari pentru incalcarea unor sanctiuni.

Un fost sef MI5 coordoneaza masurile impotriva spalarii banilor

In 2013, HSBC a angajat un fost director general al MI5, serviciul de informatii al Marii Britanii, pentru a coordona atributiile de supraveghere interna si conformitate.

Jonathan Evans (55 ani) urma sa fie, incepand din august 2013, director fara atributii executive, anunta atunci intr-un comunicat de banca europeana.

Fostul sef al spionilor britanici s-a alaturat si unei comisii de lupta impotriva infractiunilor financiare, infiintata de HSBC dupa ce a fost nevoita sa ajunga la o intelegere cu guvernul SUA pentru a stinge suspiciunile ca, printr-o supraveghere inadecvata a operatiunilor, ar fi facilitat accesul organizatiilor teroriste si cartelurilor la sistemul financiar american.