Secretarul sef al Trezoreriei din Marea Britanie, Danny Alexander, a declarat ca va propune crearea unei noi legi care sa stipuleze sanctiuni financiare si legale in cazul institutiilor care sprijina evaziunea fiscala.

"Ar trebui sa introducem o noua ofensa pe lista infractiunilor in domeniul corporatist pentru a preveni infractiunile economice, iar organizatiile care faciliteaza sau incurajeaza evaziunea fiscala ar trebui sa fie pasibile sa primeasca aceleasi sanctiuni financiare ca si autorii evaziunilor", a declarat Alexander pentru postul britanic de televiziune BBC.

Acuzatiile formulate la inceputul lunii februarie de catre jurnalistii International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), potrivit carora filiala din Elvatia a bancii britanice HSBC ar fi ajutat peste 100.000 de persoane si companii din 203 de tari sa eludeze fiscul, au starnit o adevarata furtuna politica in Marea Britanie, cu doar cateva luni inaintea alegerilor parlamentare din mai.

Actualul parlament britanic va fi dizolvat la finele lunii martie, insa, potrivit lui Alexander, parlamentarii au timp sa voteze noua lege, care ar putea fi inclusa in versiunea finala a proiectului de buget pe 2015 pe care guvernul o va prezenta pe 18 martie.

Chiar daca nu va votata, propunerea va fi inclusa pe agenda Partidului Liberal Democrat pentru noile alegeri, a adaugat Alexander, care este si membru al formatiunii liberal democratice, aflata in prezent la guvernare alaturi de Partidul Conservator.

Scandalul HSBC a condus la declansarea de anchete oficiale in SUA, Marea Britanie, Franta, Elvetia si alte tari, banca britanica anuntand va colabora cu autoritatile care investigheaza problemele fiscale.

Conform raportului ICIJ, lista deponentilor la HSBC Elvetia include organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, dar si familii regale, miliardari si artisti influenti.

De asemenea, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.

Cel mai mare cont, in valoare de 829 de milioane de dolari, era detinut de omul de afaceri de origine romana Marcel Adams si de fiul acestuia, Sylvian Adams, si a fost deschis in numele bancii Summit International, din Barbados, care apartinea tot familiei Adams, potrivit Radio Canada. Marcel Adams, nascut in 1920 in Romania, traieste in Canada si conduce afaceri in domeniul imobiliar.

Jurnalistii de la Rise Project au scris ca fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc, sotia fostului ministru al Finantelor Mihai Tanasescu, cumnatul lui mircea Geoana, Ionut Costea, fostul actionar la Dinamo Vladimir Cohn si Jean Valvis au avut conturi la HSBC.