Mosteneste tronul Marii Britanii, dar si o avere impresionanta. Cati bani intra in contul viitorului rege
UPDATE: Catherine, sotia printului William, a nascut un baietel. Copilul va ocupa locul al treilea in ordinea de succesiune la tron, a anuntat Palatul Kensington, si va mosteni o avere impresionanta.
Regina Elisabeta a II-a, bunica printului William, are o avere personala formata, in principal, dintr-o serie de proprietati situate in nord-vestul Angliei, ce se intind pe o suprafata de 46.000 de acri, potrivit Bloomberg.
Regele Edward al III-lea a recreat ducatul pentru fiul sau, printul John of Gaunt, dupa ce s-a casatorit. Cand singurul copil al cuplului care a supravietuit a devenit regele Henry al IV-lea, in 1399, regele Edward a decretat ca ducatul de Lancaster sa ramana separat de restul teritoriilor regale si sa fie transmis direct de la monarhi catre mostenitorii lor. Acesta este evaluat la aproximativ 550 milioane de dolari si aduce venituri anuale de aproape 20 de milioane de dolari.
In plus, mostenitorul proprietatii nu va avea de platit taxe pentru ea. O intelegere care dateaza din 1993, dintre regina si prim-ministrul John Major, scuteste de impozite bunurile mostenite de catre monarhi. In mod normal, pentru proprietatile evaluate la peste 380.000 de dolari se plateste un impozit de 40%.
Viitorul rege ar putea primi, tot in regim de fara taxa, si alte doua proprietati pe care regina Elizabeta a II-a le-a primit direct de la tatal sau, regele George al VI-lea: Balmoral, din Scotia, unde regina isi petrece o parte din vara, si Sandringham, din Norfolk, unde familia regala sarbatoreste Craciunul.
Spre deosebire de ducatul din Lancaster, care trebuie pastrat si transmis viitorilor suverani, Balmoral si Sandringham raman la dispozitia monarhului. Cu alte cuvinte, regina ar putea alege sa le predea tarii, in loc sa le pastreze in familie, in acelasi fel in care regele Edward al VII-lea a procedat cu Osborne House, devenita acum muzeu.
Printul mostenitor trebuie sa supravegheze la randul sau proprietatile pe care monarhia le-a acumultat de la cucerirea normanda, din 1066, lucru pentru care va primi o plata anuala.
Nu in ultimul rand, mostenitorul se va putea folosi de o serie de palate regale, precum Buckingham Palace, St James’s Palace, Clarence House, Marlborough House Mews, zonele rezidentiale si de birouri din Kensington Palace si Castelul Windsor. In schimb, colectiile de arta din interiorul acestora apartin natiunii, si nu monarhului, asa ca acestea nu pot fi transferate sau vandute.
Nici Ducele si Ducesa nu se pot plange ca vor ramane pe dinafara la impartirea averii. Acestia au la dispozitie 26 de milioane de dolari pentru a asigura bunul trai al urmatorilor copii, ce vor veni dupa primul nascut.
Pe acelasi subiect: