Este vorba mai ales de testarea, în poligoane specializate, a mecanismelor de reacţie la ''ameninţări'' la funcţionarea stabilă şi sigură a internetului în Rusia, potrivit ministerului rus al Comunicaţiilor, citat de agenţia publică RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Utilizatorii de internet obişnuiţi ''nu vor observa că aceste teste sunt în desfăşurare'', a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Evgueni Novikov, citat de agenţie.

Potrivit Kremlinului, prin această lege se doreşte protejarea ''segmentului rusesc'' al internetului în cazul deconectării marilor servere mondiale situate în Europa şi Statele Unite. Scopul este mai ales acela de a permite serviciilor naţionale şi reţelei bancare ruse să funcţioneze chiar şi în caz de război sau de cyberatacuri masive.

Concret, traficul internet va fi reorganizat pentru a reduce cantitatea de date transmise prin ţări străine.

În acest scop, furnizorii de acces vor trebui să instaleze până în 2021, anul următoarelor alegeri legislative din Rusia, pe reţelele lor o infrastructură specială furnizată de autorităţi, a cărei natură nu a fost însă dezvăluită.

Această tehnologie va permite jandarmului rus al telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, să efectueze, în caz de necesitate, o ''inspecţie profundă a pachetelor'' (DPI), adică o analiză a întregului trafic care tranzitează serverele ruseşti şi să redirecţioneze acest flux către site-uri sau servicii specifice.

Serviciul federal pentru controlul în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă din Rusia va avea, de asemenea, posibilitatea de a trece traficul naţional sub ''control centralizat'' în caz de ''ameninţare la adresa integrităţii sale''. Concret, Roskomnadzor va putea bloca orice site sau conţinut direct, o sarcină care cade în prezent în răspunderea operatorilor, cu niveluri variabile de succes.

Autorităţile ruse insistă asupra faptului că nu este vorba despre izolarea internetului rusesc de a oferi mijloacele unei cenzuri generalizate. ''Internetul liber şi internetul suveran, aceste două concepte nu se contrazic", a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin, la conferinţa de presă anuală de săptămâna trecută.

Legea îşi propune să asigure faptul că ''avem resursele noastre ce pot fi activate pentru a nu fi deconectaţi de la internet'', a adăugat Putin.

Rusia a adoptat recent o lege cunoscută sub numele de "internet suveran", având ca scop întărirea controlului statului asupra reţelei, dar despre care activiştii pentru libertatea de exprimare afirmă că ea va consolida supravegherea guvernului asupra spaţiului cibernetic al ţării.

Legea a fost elaborată ca răspuns la ceea ce Rusia numeşte "natura agresivă" a strategiei naţionale de securitate cibernetică a Statelor Unite, care acuză Moscova că a efectuat atacuri de piratare, ca un mijloc de asigurare a funcţionării continue a internetului în Rusia. Conform legii, toţi operatorii de comunicaţii, mesagerie şi furnizorii de e-mail trebuie să participe la teste, precum şi instituţiile de stat şi serviciile de securitate.