Legea, care va intra în vigoare la 1 iulie 2020, este prezentată de către autorităţi ca un mijloc de a promova companiile de tehnologie ruseşti în faţa concurenţei străine.

Conform textului de lege publicat pe portalul oficial rus, "consumatorul trebuie să aibă posibilitatea să folosească anumite tipuri de produse tehnologice cu programe ruseşti preinstalate".

Textul precizează că guvernul va crea acum o listă de dispozitive vizate de această lege, care ar urma să includă telefoanele, calculatoarele şi televizoarele inteligente. Guvernul rus va stabili de asemenea o listă de aplicaţii care vor trebui preinstalate de fabricanţi.

În Rusia, această măsură controversată a fost supranumită 'Legea anti-Apple', producătorul american care a refuzat mereu să preinstaleze alte aplicaţii decât ale sale pe dispozitivele pe care le vinde.

Promulgarea acestei legi survine la doar câteva săptămâni după adoptarea unei măsuri controversate care permite crearea în Rusia a unui "internet suveran", izolat de marele servere mondiale.

Autorităţile ruse şi-au sporit permanent controlul asupra reţelei de internet în ultimii ani, blocând materiale şi site-uri legate de opoziţie, dar şi servicii care refuză să coopereze cu ele în contextul în care internetul este unul dintre ultimele spaţii de libertate pentru opoziţie şi pentru vocile critice faţă de putere.

O altă măsură promulgată luni de Vladimir Putin înăspreşte de asemenea amenzile pentru companiile care nu respectă o lege din 2015 care le obliga să stocheze datele personale ale utilizatorilor ruşi pe servere din Rusia. Amenzile pot ajunge acum până la şase milioane de ruble (84.400 de euro).