Alternativa Europei la gazele rusesti. Conducta care leaga Marea Caspica de Turcia a fost inaugurata

"Contractele in vigoare nu prevad exportul catre o parte terta. Speram ca partenerii nostri europeni vor respecta acordurile pe care le-am incheiat", a declarat ministrul.

"Doar acest lucru poate garanta continuarea livrarilor pentru consumatorii europeni", a precizat el. 

Declaratiile au loc in timp ce negocierile dintre rusi, ucraineni si europeni pe tema livrarilor de gaz rusesc urmeaza sa se reia in aceeasi zi la Berlin. 

Aceste discutii trilaterale urmaresc rezolvarea contenciosului intre Kiev si Moscova pe tema gazelor si garantarea livrarilor catre UE, care depinde in proportie de 30% de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz, dintre care jumatate tranziteaza Ucraina. 

Rusia a intrerupt la jumatatea lunii iunie livrarile de gaz catre Ucraina, care a refuzat cresterea pretului impus de gigantul Gazprom in contextul crizei dintre Kiev si Moscova, si care a acumulat, potrivit Rusiei, o datorie de 5,3 miliarde de dolari. 

"Suntem pregatiti sa nu cerem aceasta plata imediat. Gruparea ucraineana Naftogaz trebuie sa plateasca imediat doua miliarde de dolari, apoi putem restructura restul datoriei", a adaugat Novak. 

Ungaria a suspendat livrarile de gaze catre Ucraina

Saptamana trecuta, Vladimir Putin si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso au subliniat "importanta" continuarii dialogului pe tema livrarilor de gaz rusesc catre Europa, in cadrul unei discutii prin telefon.