"Eu sustin ca la nivel de infrastructura, de retele de comunicatii, Ucraina si Polonia au facut un salt de calitate de 30 de ani. Ramane o mostenire foarte importanta dupa Euro, lucruri care usureaza viata oamenilor. Cand Polonia si Ucraina au dorit organizarea Euro, nu si-au dat seama de dificultatea investitiei. Si-au dorit ceva grandios, dar si-au dat seama ca va fi scump, complicat si ca au nevoie de expertii UEFA", a spus Michel Platini, la Varsovia. 

Oficialul UEFA spune ca a devenit expert in aeroporturi cu ocazia organizarii Euro-2012 in Ucraina.

"Am inaugurat toate noile terminale ale aeroporturilor in Ucraina. In ultima vreme, am devenit mai expert in aeroporturi decat in fotbal. Totul a trebuit sa fie construit pentru Euro, in Polonia a fost mai usor, in Ucraina mai dificil. Astazi sunt multumit, desi nu va fi totul perfect. Dar polonezii si ucrainenii au pus suflet si vreau sa le multumesc si sa-i felicit in numele fotbalului si cu toata modestia cred ca acest Euro-2012 este pe cale sa reuseasca", a afirmat oficialul francez. 

1 milion de turisti la Campionatul de 30 de miliarde de euro

Campionatul european de fotbal UEFA EURO 2012 va atrage aproape un milion de turisti in cele doua tari, care vor cheltui cel putin 800 milioane euro, in timp ce investitiile asociate evenimentului depasesc 30 miliarde euro. Estimarile apartin bancii austriece Erste, care a prezentat recent o analiza privind impactul economic al competitiei sportive in Polonia si Ucraina, informeaza Mediafax.

Aproximativ 90% din investitiile de 30,2 miliarde euro asociate evenimentului au fost directionate catre infrastructura, majorand cu 8,5-9% investitiile de capital din cele doua state si atenuand efectele crizei economice.

Fiecare dintre cei un milion de turisti asteptati de Polonia si Ucraina pentru EURO 2012 va petrece in medie 3-4 nopti si va cheltui 800 de euro.

In plus, imbunatatirile aduse infrastructurii vor aduce beneficii economice pe termen lung, fiind asteptata o contributie pozitiva de 2% la PIB-ul Poloniei din perioada 2008-2020.

"Acest lucru (dezvoltarea infrastructurii - n.r.) poate atrage mai multe investitii straine directe, intrucat infrastructura nedezvoltata a reprezentat cel mai important factor care a descurajat investitiile in Polonia", comenteaza in raport Birgit Niessner, analist sef in cadrul Erste Group.

Astfel, Polonia a investit in ultimii cinci ani 19,8 miliarde euro, reprezentand 5,2% din PIB-ul anual, in dezvoltarea infrastructurii pentru a se pregati de gazduirea campionatului european la fotbal. Evenimentul a condus la crearea a pana la 30.000 de noi locuri de munca in economia polona.

Investitiile realizate in Polonia au fost finantate in proportie de 31% din fonduri UE, astfel ca transferurile nete de bani de la UE au crescut de la 0,9% din PIB in 2009 la 2,4% din PIB anul trecut.

Polonia asteapta intre 500.000 si 700.000 de turisti la UEFA EURO 2012, care ar putea aduce direct in economie pana la 560 milioane euro numai prin cheltuieli directe.

"Efectul beneficiilor generate de turism va fi probabil de scurta durata, ajutand doar la acoperirea cheltuielilor extraordinare, de exemplu cu masurile de securitate", a mai spus Niessner.

In Ucraina, investitiile din ultimii cinci ani in infrastructura si pregatiri pentru eveniment au totalizat 10,4 miliarde euro, adica 9% din PIB-ul anual al tarii, iar economia locala a castigat 69.000 de noi locuri de munca. In Ucraina sunt asteptati 500.000 de turisti care vor cheltui 400 milioane euro.

Daca echipa nationala a uneia dintre cele doua state gazda va reusi o performanta buna in turneu, aceasta s-ar reflecta in economia reala prin cresterea increderii consumatorilor si a consumului populatiei, sprijinind cresterea economica.

Prime de 13 milioane de euro pentru ucrainieni daca vor castiga Euro 2012

Jucatorii echipei nationale a Ucrainei vor avea prime totale in valoare de 13 milioane de euro daca vor castiga turneul final al Campionatului European, a anuntat presedintele federatiei, Grigori Surkis, citat de site-ul calciomercato.com. 

In faza grupelor, primele vor fi de 500.000 de euro pentru victorie si 250.000 pentru remiza. O eventuala calificare in sferturi de finala le-ar aduce ucrainenilor doua milioane de euro.  Inca doua milioane de euro vor incasa daca vor ajunge in semifinale. In cazul in care Ucraina va juca finala, jucatorii vor mai primi trei milioane de euro, iar un eventual succes final le-ar mai aduce 4,5 milioane de euro. 

Euro-2012: recordurile competitiei 

Cele mai multe titluri: Germania (inclusiv RFG) - 3; 

Cele mai multe finale pierdute : Germania (inclusiv RFG) si URSS - cate 3; 

Meciul cu cele mai multe goluri: Iugoslavia - Franta, scor 5-4, in semifinalele editiei din 1960; 

Cel mai rapid gol: cel marcat de rusul Dmitri Kiricenko in secunda 68 a meciului disputat impotriva Greciei in faza grupelor din 2004; 

Cele mai multe goluri marcate (editii cumulate): Michel Platini (Franta) - 9 (la o singura editie), Alan Shearer (Anglia) - 7, Thierry Henry (Franta), Patrick Kluivert si Ruud van Nistelrooy (ambii Olanda), Nuno Gomes (Portugalia) - cate 6.  Cele mai multe goluri marcate de fotbalistii din actualele loturi participante: Wayne Rooney (Anglia), Zlatan Ibrahimovici (Suedia), David Villa (Spania) - cate 4, Roman Pavliucenko (Rusia), Lukas Podolski (Germania), Jon Dahl Tomasson (Danemarca), Frank Lampard (Anglia), Angelos Charisteas (Grecia) - cate 3; 

Cel mai mare numar de meciuri jucate: Lilian Thuram (Franta) si Edwin van der Sar (Olanda) - cate 16, Luis Figo si Nuno Gomes (ambii Portugalia), Karel Poborsky (Cehia) si Zinedine Zidane - cate 14; 

Cel mai mare numar de meciuri jucate de fotbalistii din actualele loturi participante: Olof Mellberg (Suedia) - 10, Kostas Katsouranis (Grecia), Miroslav Klose si Philipp Lahm (ambii Germania), Cristiano Ronaldo (Portugalia) - cate 9, Sebastian Schweinsteiger (Germania), Iker Casillas si Fernando Torres (ambii Spania) - cate 8, Giorgos Karagounis (Grecia), Andreas Isaksson si Zlatan Ibrahimovic (ambii Suedia) - cate 7. 

STAI CONECTAT LA EURO 2012 PE WWW.SPORT.RO