Mobius: Romania este atractiva pentru investitii datorita resurselor, dar structura guvernului este demodata, iar progresul este “coplesit” de coruptie
Structura guvernului roman este demodata, tipica regimului comunist, in care economia era controlata de stat, iar aceasta situatie trebuie sa se schimbe si administratia sa permita mediului de afaceri sa se dezvolte, spune Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.
Romania este atractiva pentru investitii datorita entuziasmului oamenilor si resurselor minerale si agricole, care pot sustine cresterea economica, a afirmat Mobius la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de ProTV.
Intrebat de ce Romania nu foloseste cu succes aceste resurse, el a spus ca principalul motiv "are de-a face cu guvernul, cu birocratia".
"Structura guvernului roman la momentul de fata este, oarecum, demodata, tipica pentru regimul comunist, unde reguli si regulamente trebuiau facute pentru orice aspect al economiei si se descoperea ca economia trebuie controlata tot timpul de catre stat. Acum, situatia schimbandu-se sau fiind deja schimbata, este necesar ca si aceste structuri sa se schimbe. Si trebuie sa avem o administratie care sa permita mediului de afaceri sa prospere, sa se dezvolte, astfel incat sa obtina beneficii", a spus Mobius, citat de Mediafax.
El considera ca numirea unor noi manageri este necesara pentru asigurarea succesului companiilor de stat care urmeaza sa fie privatizate si, astfel, statul le poate vinde la un pret mai mare.
"La Fondul Proprietatea am sugerat guvernului sa inlocuiasca vechiul management cu noi manageri, si guvernul, in final, a trecut la aceasta masura. Fie ca noii manageri sunt romani, spanioli, americani, numai dupa ce acestia sunt adusi putem avea succes cu aceste companii. Companii care pot fi vandute pe piata la un pret mult mai mare decat acum si, bineinteles, beneficiile guvernului, beneficiile tarii se fac vazute, mai ales in ceea ce priveste banii pentru plata impozitelor. Deja se intampla. Guvernul ia masuri in aceasta directie. Dupa cum stiti, FMI si UE au cerut guvernului sa implementeze aceste schimbari si guvernul raspunde acestor solicitari. Din pacate procesul este foarte lent. Este necesar sa fie accelerat", a afirmat seful Franklin Templeton.
Franklin Templeton a preluat in septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea, fond care detine in prezent participatii la companii de stat importante precum Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%) si Complexul Energetic Oltenia (21,5%), dar si la companii privatizate precum OMV Petrom (20,1%), Alro (10,2%) sau BRD (3,6%).
Guvernul si FMI au stabilit pentru sfarsitul lunii septembrie sau finele anului noile termene de numire a managerilor profesionisti la cateva companii de stat, printre care Electrica Furnizare, Romgaz, Transgaz, CFR Calatori, CFR Infrastructura, Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica, in cazul acesteia din urma dupa iesirea din insolventa.
Seful Franklin Templeton Emerging Markets a spus ca Romania nu obtine niciun beneficiu din resursele de care dispune si pe care nu le exploateaza intrucat ar presupune investitii mari, imposibil de realizat de catre stat. Asttfel, Mobius sustine ca este necesar ca aceste resurse sa fie exploatate de investitori din sectorul privat.
Totodata, Mobius considera ca progresul este "coplesit" de coruptie, dar aceasta incepe sa fie eliminata treptat si un inceput este transparentizarea activitatii companiilor.
"Exista coruptie in orice tara din lume. Intrebarea este «In ce grad?» (...) Nu putem permite coruptiei sa copleseasca progresul intr-o tara si, din nefericire, din multe puncte de vedere, in Romania aceasta este ceea ce se intampla. Coruptia, acum, copleseste, pur si simplu, progresul. Insa, trebuie sa va amintiti ca a fost facut progres (...) Facand lucrurile transparente poti incepe sa elimini coruptia, ii poti impiedica pe cei corupti sa profite", a spus el.
Mobius a dat exemplu denuntarea contractelor "baietilor destepti" care cumparau de la Hidroelectrica energie electrica la preturi mici si o revindeau la preturi mari "in dezavantajul tarii".
Urmariti mai jos intreaga emisiune:
Pe acelasi subiect: