"Sentimentul negativ este destul de puternic, asa ca va puteti astepta in continuare la iesiri semnificative. Studiem piata dar nu cumparam in acest moment. Preturile pot merge mai jos sau se pot stabiliza intr-o perioada mai lunga", a afirmat Mobius, care supravegheaza active de peste 50 miliarde de dolari pe pietele emergente la Templeton Emerging Markets.

Mobius este un vechi promotor al investitiilor pe pietele emergente, unde face afaceri de peste 40 de ani. Templeton Emerging Markets controleaza si compania care administreaza Fondul Proprietatea.

Indicele bursier MSCI Emerging Markets s-a prabusit cu 11% de la maximul inregistrat pe 22 octombrie 2013 si inregistreaza cea mai scazuta valoare din ultimii cinci ani in raport cu indicele global MSCI World Index al burselor din tarile dezvoltate.

Pietele emergente traverseaza o perioada de retrageri masive de capital, declansate de decizia Rezervei Federale de a reduce programul de injectii de lichiditate in dolari prin preluarea de obligatiuni, care a accentuat temerile investitorilor legate de incetinirea cresterii economiei globale.

Monedele statelor cu economii emergente, inclusiv lira turceasca, au inregistrat deprecieri abrupte in ultimele saptamani, determinand bancile centrale din aceste tari sa ridice dobanzile.

Investitorii au retras peste 12 miliarde de dolari din fonduri de administrare de active emergente in ultimele doua saptamani, cele mai mari iesiri inregistarte incepand din ianuarie 2008, potrivit datelor EPFR Global/Morgan Stanley. Volatilitatea va creste, la fel si primele de risc, a afirmat pentru Bloomberg Philip Moffitt, director in cadrul Goldman Sachs Asset Management.

Fostul presedinte al Goldman Sachs Asset Management, Jim O'Neill, care a inventat in 2001 termenul "BRIC" pentru a descrie marile piete emergente (Brazilia, Rusia, India si China), este de alta parere. El a declarat recent intr-un interviu ca scaderile puternice inregistrate recent pe pietele emergente ofera oportunitati de cumparare.

"Unele locuri in zona statelor in dezvoltare au reale probleme, dar sa descriem situatia drept un fel de criza generalizata pe pietele emergtente este oarecum ridicol. Suntem probabil aproape de o buna oportunitate de cumparare si nu trebuie sa cedam panicii", a spus O'Neill, citat de Bloomberg.

Mobius, presedintele Templeton Emerging Markets, a identificat oportunitati de cumparare pe pietele de frontiera - tari prea mici sau prea slab dezvoltate pentru a fi incluse in indicii pietelor emergente. El s-a orientat catre companii din Africa, din tari preucm Kenya sau Nigeria, anticipand ca ratele de crestere economica de acolo vor fi afectate in mai mica masura de turbulentele de pe pietele mai mari.

Investitorul a mai declarat recent ca fluxurile de capital catre pietele emergente vor reveni in cursul acestui an, deoarece cresterea economica este mai rapida in aceste tari, datoria publica este redusa in raport cu economiile in dezvoltare, iar rezervele valutare sunt solide.