Moare si ultima speranta. Cata putere mai are China sa salveze lumea
Economia globala se clatina puternic, in conditiile in care pietele financiare trec printr-o criza a increderii, iar Europa se afla sub amenintarea extinderii datoriilor suverane si la economii mari, ca Spania si Italia, ceea ce ar ingenunchia zona euro. In timp ce responsabilii cu finantele din SUA si UE incearca sa gaseasca solutii care sa impiedice prabusirea, ochii tuturor se indreapta spre economiile asiatice, in special spre China, care a dovedit ca poate ocoli criza mondiala, potrivit unei analize Reuters. Si intrebarea de pe buzele tuturor este daca ar avea China suficienta putere sa salveze economia mondiala.
Chiar daca efectele retrogradarii ratingului SUA, care a starnit panica pe pietele financiare internationale, au afectat si Asia, pierderile de aici au fost mai mici fata de minusurile inregistrate in America si Europa.
Iar investitorii se tem ca, odata evaporata increderea in economia globala, pietele vor continua sa scada, intr-un cerc vicios care va alimenta pesimismul la nivel mondial.
China, care era privita ca o gura de o oxigen pentru economia globala, pare sa se clatine odata cu ceilalti. In timp ce bursele si-au continuat si ieri scaderea, cifrele venite de la Beijing spulbera si speranta ca puterea chineza ar putea fi motorul care sa aduca pe linia de plutire economia lumii.
Datele oficiale arata ca productia industriala a Chinei s-a temperat in iunie, iar rata inflatiei a crescut abrupt in iulie si a ajuns la 6,5%.
Presiunea inflatiei pune in dificultate banca centrala a Chinei, care incearca sa controleze preturile, fara a pune in pericol cresterea economica, aflata deja in pericol din cauza influentelor externe.
In 2008, dupa prabusirea Lehman Brothers, China a fost printre primele tari din lume care a implementat un amplu pachet de stimulente. Insa, Beijingul inca se reface de pe urma volumului mare de cheltuieli realizate pentru stimularea economiei in 2008 si ar putea fi mai putin dispusa sa lanseze un program de o amploare similara, lasand astfel mai putine optiuni in discutie in cazul unei noi crize economice.
Cu toate acestea, analistii cer Beijingului sa ia masuri. "Este timpul ca Beijingul sa anunte in fata intregii lumi ca va incerca sa stimuleze cererea interna din nou", este de parere Tang Yunfei, analist in cadrul Founder Securities din Beijing.
Pe de alta parte, China pare sa se fi saturat de balbaielile de la Washington si de la Bruxelles si s-a aratat extrem de revoltata de politicile marilor economii mondiale – SUA si Uniunea Europeana, in legatura cu cresterea plafonului de indatorare si criza datoriilor din zona euro.
In aceste conditii, autoritatile de la Beijing au cerut politicienilor occidentali sa-si asume greselile care pot impinge intreaga lume intr-o noua criza, sa lase la o parte interesele si sa ia masuri urgente.
Pe acelasi subiect: