"Nu exista o alternativa rezonabila la gazele rusesti. Multi se comporta ca si cand ar exista multe alternative la gazele din Rusia, dar nu este cazul", a afirmat joi ministrul, la un forum energetic organizat de publicatia Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ), in pline dezbateri referitoare la posibilele sanctiuni economice impotriva Moscovei.

El a subliniat faptul ca Rusia si-a respectat angajamentele comerciale si in timpul Razboiului Rece, a relatat vineri NOZ.

Germania importa 35% din necesarul de gaze din Rusia, mai mult decat unele tari din Europa de Est, foste state satelit ale Uniunii Sovietice.

Premierul polonez, Donald Tusk, a criticat recent dependenta Germaniei de gazele rusesti, considerand ca reprezinta o amenintare la suveranitatea Europei.

Norvegia, prezentata deseori ca un furnizor alternativ de gaze, are posibilitati limitate de export, iar gazele provenite din Olanda nu sunt de calitate, a spus Gabriel.

Afirmatiile lui Gabriel, care este si ministru al Energiei, intra in contradictie cu opiniile exprimate de alti oficiali germani, in special ale cancelarului Angela Merkel.

Cancelarul a declarat joi ca evenimentele din Ucraina vor conduce la "un nou mod de a privi politica energetica", pentru reducerea dependentei europenilor de gazele si petrolul din Rusia.

Purtatorul de cuvant al ministrului Economiei, Tobias Dunow, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca "in mod evident Germania vrea sa reduca dependenta de gazele rusesti si nu doar de acestea, ci de gaze in general, acesta fiind motivul pentru care are loc o tranzitie energetica".

Aceasta tranzitie va permite Germaniei sa asigure o mare parte din necesarul de electricitate din surse regenerabile, a spus Dunow.

Un purtator de cuvant al Angelei Merkel a precizat ca nu exista divergente de opinie pe aceasta tema intre cancelar si ministrul Economiei, de orientare social-democrata.