"Vedem o incetinire a ciclului de afaceri, cu puternice riscuri negative. Vedem si niste semne incipiente (...) dar trebuie sa fiu foarte precaut aici (...) ale unei stabilizari a activitatii economice la niveluri scazute. Totul este supus riscului, asa ca situatia se poate inrautati", a spus Draghi intr-o conferinte de presa organizata la Abu Dhabi dupa o intalnire, care se desfasoara periodic, intre bancheri din Europa si din zona Golfului.

BCE este "destul de multumita" de rezultatele masurii fara precedent luata in decembrie de a imprumuta lichiditati de aproape 500 de miliarde de euro bancilor pe trei ani, care a fost urmata de reluarea partiala a tranzactiilor pe piata interbancara.

"Cred ca pe ansamblu aceasta masura a evitat o criza serioasa de finantare pentru bancile europene", a afirmat seful BCE.

Draghi a insistat ca Europa va fi "intr-o forma mai buna" in acest an fata de anul trecut, ca urmare a progreselor in ceea ce priveste disciplina fiscala si reformarea economiilor statelor membre pentru a le face mai eficiente.

Europa spera ca statele bogate din zona Golfului sa contribuie cu bani la rezolvarea crizei din zona euro, posibil prin suplimentarea resurselor FMI.

Nu este clar daca acest subiect a fost discutat la intalnirea bancherilor, scrie Reuters. Participantii la eveniment nu au mentionat in public suplimentarea fondurilor FMI, cu exceptia sefului bancii centrale a Omanului, Hamood Sangour al-Zadjali, care a afirmat ca tara sa isi va majora contributia, foarte redusa, la FMI.