Miniștii de Finanțe din UE vor să scoată “fără discuții” opt state de pe lista neagră a paradisurilor fiscale. Între ele și Panama, implicat în scandalul de evazune fiscală “Panama Papers”
Toată lumea este de acord ca la următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din UE un număr de opt state, printre care şi Panama, să fie scoase de pe lista neagră a paradisurilor fiscale, a declarat marţi pentru AFP o sursă europeană, scrie Agerpres.
La data de 5 decembrie 2017, cele 28 de state membre UE au anunţat că au pus la punct o primă listă "neagră" a paradisurilor fiscale care cuprinde numele a 17 jurisdicţii din afara Uniunii.
"Exceptând ceva neprevăzut, miniştrii de Finanţe din UE ar urma să scoată de pe această listă Panama, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Tunisia, Mongolia, Macao, Grenada şi Barbados", la reuniune lor prevăzută a avea loc în data de 23 ianuarie la Bruxelles, a declarat un oficial european.
"Miniştrii ar urma să adopte această decizie fără discuţii", a precizat oficialul, explicând că cele opt state menţionate au furnizat angajamentele care să justifice această decizie. "Angajamentele au fost evaluate de experţi şi toată lumea este de acord pentru scoaterea lor de pe lista neagră", a adăugat oficialul.
Cu toate acestea, după scoaterea de pe lista neagră cele opt state vor rămâne supuse unei supravegheri stricte. "De fapt ele vor fi trecute pe lista gri", care cuprinde jurisdicţiile care s-au angajat să îşi îmbunătăţească practicile în materie de fiscalitate, şi care fac obiectul unei supravegheri stricte, a adăugat sursa citată de AFP.
Un expert în fiscalitate de la ONG-ul Oxfam, Aurore Chardonnet, a criticat însă decizia UE. "Este o tendinţă îngrijorătoare pentru că la doar o lună de la publicare au decis să scoată unele ţări. Aceasta slăbeşte credibilitatea listei care este pe cale să se golească", a apreciat Aurore Chardonnet.
După revizuire, pe lista neagră a paradisurilor fiscale elaborată de UE vor mai rămâne doar nouă state: Bahrein, Guam, Insulele Marshall, Namibia, Palau, Samoa, Samoa Americană, Santa Lucia şi Trinidad-Tobago.
Comparativ, lista neagră elaborată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) conţine un singur nume: Trinidad-Tobago.
În acest moment, fiecare ţară membră UE are propria sa listă a jurisdicţiilor pe care le consideră mai puţin cooperante în materie de fiscalitate. Criteriile pentru definirea unui paradis fiscal variază foarte mult în rândul statelor membre UE. O eventuală listă neagră a UE ar avea o greutate mai mare, iar jurisdicţiile incluse pe această listă ar pute fi supuse unor sancţiuni dacă nu cooperează.
Pe acelasi subiect: