Ei sustin un conservator la presedintia CE in schimbul nominalizarii unui social-democrat ca succesor al presedintelui Consiliului, belgianul Herman Van Rompuy.

"Respectam spiritul alegerilor europene, in sensul ca partidul care se claseaza primul sa poata sa-l propuna pe candidatul pe care l-a prezentat, si anume, in prezent, domnul Juncker", a declarat Hollande. Insa, a adaugat el, "exista si alte responsabilitati care pot conduce la nume de inspiratie social-democrata".

Mai multe personalitati sunt evocate, intre care daneza Helle Thorning-Schmidt, fostul sef al Guvernului italian Enrico Letta sau fostul premier francez Jean-Marc Ayrault.

Pentru a obtine presedintia CE, este necesar ca Jean-Claude Juncker sa fie sustinut de majoritatea celor 28 de lideri europeni si sa obtina cel putin 376 de voturi in PE. Nominalizarea sa face parte dintr-un pachet care include, in afara de postul de presedinte al Consiliului, pe cele de presedinte al PE si de inalt Reprezentant UE pentru Politica Externa.

Mini-summitul de la Paris de sambata a avut loc cu doar cateva zile inaintea summitului dificil al UE prevazut pe 26 si 27 iunie la Bruxelles. El a avut loc dupa o reuniune anti-Juncker, a dreptei, in Suedia, la care au participat premierul britanic David Cameron si omologii sai suedez si olandez, pe care cancelarul german Angela Merkel a incercat sa-i convinga sa evite un blocaj la summitul de la Bruxelles.

La Paris, in jurul lui François Hollande s-au reunit seful Guvernului italian Matteo Renzi, vicecancelarul german Sigmar Gabriel (SPD), Helle Thorning-Schmidt (Danemarca), Victor Ponta (Romania), Robert Fico (Slovacia), Bohuslav Sobotka (Cehia), Joseph Muscat (Malta), Werner Faymann (Austria) si Elio Di Rupo (Belgia).

Premierul francez Manuel Valls si germanul Martin Schulz, candidat la presedintia CE si fost presedinte PE, in care prezideaza, in noua legislatura, grupul socialist, s-au alaturat si ei reuniunii.

Pact pentru Stabilitate Bugetara si "flexibilitate"

In domeniile economic si social, cei noua lideri de stanga au convenit asupra necesitatii utilizarii "tuturor marjelor, intregii flexibilitati" a Pactului pentru Stabilitate Bugetara, a spus Hollande. Este vorba despre "a afla care sunt investitiile care intra sau nu la cheltuieli - aceasta este propunerea italiana - si despre a face sa se inteleaga ca pot exista ajustari in privinta unui anumit numar de eforturi legate de fondurile structurale", a explicat el.

"Social-democratii s-au pus de acord ca formula «reforme in schimbul acordarii de timp in vederea reducerii deficitelor» (...) sa fie acceptata de catre toti", a declarat la randul sau Sigmar Gabriel.

Hollande s-a intalnit cu Renzi inaintea summitului. "Italia si Franta impart aceleasi obiective privind reorientarea" UE, a spus el.

Potrivit unei surse europene, reuniunea a avut ca scop sa evite ca Renzi sa pledeze de unul singur pentru aceste probleme la summitul european. Renzi a cerut flexibilizarea Pactului de Stabilitate, care limiteaza deficitul public al statelor UE la 3% din PIB, iar datoria la 60%. El nu vrea sa se trezeasca in situatia de a "cersi" amanari de la CE.

Solicitarea sa este "inacceptabila pentru partenerii sai europeni", l-a asigurat Van Rompuy intr-o intalnire, marti, la Roma, potrivit unor surse italiene. "Numai liderii europeni pot sa schimbe regulile, iar conditiile nu sunt intrunite", i-a spus el.

De asemenea, in urma alegerilor europene marcate de succesul populistilor si extremei drepte in numeroase tari, summitul informal a afirmat ca "doreste un control al imigratiei astfel incat (aceasta) sa fie conforma valorilor si principiilor noastre", a declarat Hollande, fara sa ofere alte precizari.