Cele doua partide eurosceptice aflate la putere au fost nevoite sa amane adoptarea unui proiect de lege prin care cer Guvernului sa "retraga candidatura in vederea aderarii la UE" depusa de Islanda in 2010, dupa ce formatiunile de opozitie le-au acuzat ca nu au alocat timp pentru dezbaterea acestei probleme, transmite Mediafax.

Decizia Guvernului a fost puternic contestata atat de catre sustinatorii aderarii la UE, cat si de catre eurosceptici, care au apreciat ca ministrul de Externe Bragi Sveinsson si-a "tradat" promisiunea. 

3.500 de manifestanti s-au adunat in fata Parlamentului luni, potrivit politiei, cea mai importanta miscare de contestare din tara de la criza financiara din 2009. Ei au cerut Guvernului sa-si onoreze promisiunea de la alegerile din mai si sa organizeze un referendum cu privire la aderarea la UE. 

Un manifestant a declarat pentru editia online a ziarului Morgunbladid ca este necesar ca Islanda sa se integreze in UE pentru a evita izolarea. 

"Ar trebui sa ne retragem de la negocierile de aderare dupa ce majoritatea poporului va cere acest lucru", a declarat Natan Kolbeinsson. 

Negocierile Islanda-UE, in vederea aderarii, sunt blocate de ani de zile din cauza problemei cotei pentru pescuit.  Divergentele s-au accentuat in septembrie, cand UE a amenintat ca va adopta sanctiuni comerciale in cazul in care Islanda nu-si reduce cotele la pescuitul de macrou.

In aceeasi luna, Islanda anunta ca se retrage de la negocieri pe o perioada nedeterminata. 

Majoritatea alegatorilor islandezi se opun aderarii la UE. Sustinatorii aderarii, inclusiv o majoritate a social-democratilor si o minoritate din cadrul partidelor guvernamentale, considera ca principalul avantaj consta in posibilitatea adoptarii mondei unice euro, un lucru care ar contribui, in opinia lor, la stabilitatea economica a tarii.