Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, testat pozitiv cu coronavirus. Negocierile cu Marea Britanie, anulate din cauza pandemiei
Michel Barnier
Negociatorul Uniunii Europene (UE) pentru Brexit, Michel Barnier, 69 de ani, a anunţat joi că a fost "testat pozitiv" la coronavirus, dar s-a arătat încrezător cu privire la starea sa de sănătate, într-o înregistrare video postată pe contul său de Twitter.
"Vreau să vă informez că am fost testat pozitiv pentru #COVID19. Mă simt bine şi am moralul bun. Urmez toate procedurile necesare, la fel şi echipa mea. Pentru cei afectaţi deja şi pentru toţi cei aflaţi în prezent în izolare, vom trece împreună şi peste asta", a explicat francezul Michel Barnier în această înregistrare, în care apare în formă bună, îmbrăcat într-un pulover bordo, în faţa unei biblioteci mari din lemn.
În înregistrarea video, el şi-a exprimat "solidaritatea faţă de toate familiile, foarte numeroase, lovite de această boală" şi respectul "la adresa întregului personal medical, care face o muncă formidabilă".
"Fiecare cetăţean, fiecare dintre noi are un rol de jucat pentru binele tuturor, pentru a câştiga această bătălie colectivă, acest război împotriva virusului", a spus el, îndemnând la mai multă "solidaritate, unitate şi bunăvoinţă". "Dacă vom da dovadă de toate acestea, cred că vom putea ieşi din această criză mai puternici ca înainte", a conchis el.
Je tiens à vous informer que j'ai été testé positif #COVID19. Je vais bien, le moral est bon. Je suis naturellement toutes les instructions, tout comme mon équipe.
— Michel Barnier (@MichelBarnier) March 19, 2020
Mon message à tous ceux qui sont touchés ou actuellement isolés: nous nous en sortirons ensemble !. #chacunpourtous pic.twitter.com/NxMCjfseSb
Următorul ciclu de negocieri între Bruxelles şi Londra asupra relaţiei post-Brexit urma să aibă loc faţă în faţă începând de miercuri în capitala britanică. Însă el a fost anulat săptămâna trecută din cauza pandemiei de coronavirus.
Regatul Unit, care a ieşit din UE la 31 ianuarie, speră să semneze un acord cu UE până la 31 decembrie, când tranziţia post-Brexit se va încheia şi regulile comerciale europene nu vor mai fi aplicate de Londra.
Însă până acum britanicii au refuzat să ia în calcul o prelungire a acestei perioade de tranziţie. Ei au fixat pentru iunie data-limită pentru a conchide asupra negocierilor şi şanselor unui acord.
UE a dat publicităţii săptămâna aceasta un text de 441 de pagini a ceea ce ea crede că poate fi noul acord comercial cu Regatul Unit. Londra intenţionează la rândul său să propună propriul text, care ar urma să fie mai puţin ambiţios decât ceea ce speră europenii.
În timpul primei runde de negocieri la începutul lui martie, Regatul Unit şi UE au recunoscut importanţa divergenţelor, în special asupra industriei piscicole, condiţiilor de concurenţă şi locul Curţii de Justiţie Europene.
Pe acelasi subiect: