Merkel si Hollande, la unison: Atena ramane la euro. Nu s-au inteles si cum se va realiza minunea. Replica dura a lui "Iron Frau"
Pentru prima sa deplasare in strainatate, chiar in ziua in care si-a preluat functia, Francois Hollande a ales Berlinul. Si a ajuns cu greu, dupa ce a facut cale intoarsa din cauza unei furtuni violente. S-a intalnit, in cele din urma, marti seara, cu cancelarul Angela Merkel.
Cum era de asteptat, situatia din Grecia, care tocmai a anuntat noi alegeri, s-a impus pe agenda primului lor summit. Amandoi au spus la unison ca vor mentinerea Greciei in euro, dar au recunoscut ca au si divergente privind modul in care ar trebui sa se intample asta.
Germania si Franta sunt pregatite "sa studieze posibilitatea unor masuri suplimentare pentru cresterea Greciei", daca aceasta tara va avea nevoie, a declarat Merkel in timpul unei conferinte de presa sustinuta alaturi de Hollande, la Berlin.
"Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro", a adaugat Merkel. La randul sau, presedintele francez a afirmat ca "este pregatit sa puna totul pe masa" la Bruxelles, inclusiv problema euro-bondurilor. "Imi doresc la fel ca si Merkel ca Grecia sa ramana in zona euro", a adaugat Hollande, mentionand ca doreste "o relatie echilbrata si respectuoasa intre Franta si Germania".
Angela Merkel sustine insa in continuare ca austeritatea e solutia, in vreme ce noul lider de la Elysee pledeaza pentru masuri de crestere economica.
"Doresc renegocierea a ceea ce a fost stabilit, pentru integrarea unei dimensiuni de crestere economica. Sunt de acord cu rigoarea bugetara, insa, pentru ca sustin aceasta rigoare, pledez si pentru crestere economica", a declarat Francois Hollande, presedintele Frantei.
"S-a adoptat deja, nu se schimba", e replica ferma a cancelarului Merkel, care spune, totusi, ca a gasit unele "puncte de acord" cu oaspetele sau in privinta masurilor de crestere economica pe care le cere acesta.
Prezentand ideea unui compromis intre el si cancelarul german cu privire la acest subiect, Hollande a declarat ca se va pronunta definitiv dupa o discutie pe care o va purta cu Merkel. Cancelarul german a sustinut ca "are puncte de acord comune" cu Hollande in ceea ce priveste cresterea, recunoscand ca este vorba despre un "concept general" care ar putea trata diferite tipuri de masuri si admitand "semne de divergenta" si ca Franta si Germania sunt "constiente de responsabilitatea pe care o poarta" pentru Europa, cele doua tari "avand datoria" de a colabora.
"Inainte de toate am facut cunostiinta", a spus Merkel, despre prima din seria de intalniri bilaterale menite sa intoarca pagina "Merkozy", dupa relatiile excelente pe care l-a avut cancelarul cu fostul presedinte francez Sarkozy.
Alegatorii greci vor fi chemati din nou la urne, Luna viitoare, anunt care a dus din nou la scaderea burselor, dar si a monedei euro in raport cu dolarul.