Medvedev: „Companiile de stat din Rusia au bani blocati in bancile cipriote. UE se comporta ca un taur intr-un magazin de portelanuri”
Guvernul cipriot ia in calcul in aceste zile mai multe variante de finantare, dupa ce a respins propunerea de bailout a Europei. Una dintre oferte vine din partea Rusiei, insa adevarata miza pare a fi rezerva de gaz a Ciprului, cat si faptul ca multe dintre companiile ruse cu capital de stat opereaza prin intermediul bancilor din insula.
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a declarat miercuri ca invinovateste structurile europene pentru haosul creat in situatia economica a Ciprului, dar si in institutiile bancare din intreaga lume.
“Actiunile intreprinse de Uniunea Europeana, Comisia Europeana si guvernul cipriot pentru a rezolva problema indatorarii seamana cu miscarile unui taur intr-un magazin de portelanuri”, a spus Medvedev, citat de agentia de presa RIA Novosti.
Prim-ministrul a mai adaugat ca miscarea afecteaza si companiile cu capital de stat din Rusia.
“Avem multe institutii publice care opereaza prin intermediul Ciprului, structuri ale caror bani au fost blocati din motive necunoscute. De aceea trebuie sa luam o masura ferma in acest sens”, explica Medvedev.
Premierul a tinut sa inlature speculatiile din ultima perioada privind faptul ca rusii folosesc Ciprul ca pe un paradis de spalare a banilor, sugerand ca Moscova ar putea anula tratatul de dubla taxare dintre cele doua tari. Acesta a descris situatia micii insule ca fiind foarte complicata, spunand ca banii vor incepe sa se scurga din economia tarii, indiferent de masurile pe care le va mai lua acum guvernul cipriot.
“E destul de evident ca, indiferent de ceea ce vor decide, fie sa taxeze depozitele – ceea ce, in opinia mea reprezinta un jaf, fie sa nu, Ciprul va ramane fara capital, lasand in urma un sistem bancar extrem de slabit. Daca asta este si intentia Uniunii Europene, atunci este o decizie foarte ciudata”, a declarat Medvedev.
Potrivit spuselor sale, majoritatea locuitorilor de rand si a oamenilor de afaceri din Rusia si-au pus banii in bancile cipriote intr-o maniera perfect legala, si ca procentul depozitelor care implica scheme suspecte “este mult mai mic decat se speculeaza”.
Ministrul de Finante al Ciprului, Michael Sarris, a ajuns miercuri la Moscova pentru a discuta o eventuala intelegere, prin care Rusia sa acorde tarii sale un nou imprumut, cu o dobanda de 4,5%. Intre timp, Jeroen Dijsselbloem, presedintele eurogrupului format din ministrii de Finante, spune ca programul de bailout propus de Europa se afla inca pe masa, dar depinde numai de Cipru sa reauseasca sa gaseasca cele 6 miliarde de euro, pentru a-l accesa.
Pe acelasi subiect: