Cantitati insemnate de bani, sub forma de retrageri de la ATM-uri sau a unor transferuri in “scopuri umanitare”, au inceput sa paraseasca mica insula din Mediterana, atat inainte, cat si dupa decizia guvernantilor de a inchide bancile, noteaza Reuters.

Oficialii UE si-au dat seama ca ceva nu este in regula, cand Banca Centrala din Cipru a cerut BCE tiparirea mai multor bancnote decat ar fi fost nevoie, potrivit retragerilor de bani raportate.

“Suma declarata de Cipru zilnic era mult mai mica decat cea retrasa in realitate”, a declarat o sursa, citata de Reuters.

Noile informatii se adauga confuziei generale care a planat si in jurul negocierilor de ajutorare. Nimeni nu stie exact cati bani mai exista la ora actuala in bancile din Cipru sau unde s-au evaporat acestia. Filialele din Londra a doua dintre cele mai afectate banci, Laiki si Bank of Cyprus, au ramas deschise de-a lungul saptamanii, fara a li se impune limite de retrageri. Acelasi lucru s-a intamplat si in Rusia, unde Bank of Cyprus detine 80% din Uniastrum Bank.

In timp ce insularii se ingramadeau la cozi in fata bancomatelor sa retraga fiecare cateva sute de euro, suma maxima permisa, alti deponenti foloseau un arsenal de tehnici ca sa isi acceseze banii. Spre exemplu, anumitor companii li s-a permis tranzactionarea, pentru a nu le fi afectate afacerile. Acelasi tratament preferential a fost aplicat si in cazul celor care faceau dovada unor tranzactii umanitare, in scop medicinal sau pentru combustibil de avion.

In aceste conditii, depozitele mai multor rusi si britanici instariti ar putea fi afectate serios, cu atat mai mult cu cat, in urma acordului de salavare cu UE, depozitele de peste 100.000 de euro de la Cyprus Popular Bank vor fi plasate la un loc cu activele neperformante, intr-o banca "toxica", unde sunt asteptate pierderi mari. Asta presupunand ca mai exista inca bani in respectivele conturi.