Haosul persista in Cipru. Numeroase companii sunt blocate din cauza inchiderii bancilor, magazinele si farmaciile raman fara marfa
Numeroase companii cipriote au probleme sa functioneze normal, iar unele sunt practic blocate, in cea de-a 11-a zi de nefunctionare a bancilor, in timp ce masurile drastice aplicate celor mai mari doua institutii de credit destabilizeaza o economie deja fragila, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Potrivit Camerei cipriote de comert, "numeroase intreprinderi sunt impinse in faliment" de inchiderea prelungita a bancilor si de limitarea circulatiei capitalului prevazuta la redeschiderea institutiilor financiare, pentru evitarea unor iesiri masive.
"Operatiunile cu restul lumii sunt blocate", a spus Marios Tsiakkis, secretarul general al Camerei de Comert, el subliniind importanta importurilor pentru mica insula, care cumpara din strainatate carburanti si produse alimentare.
Parlamentul cipriot a aprobat vineri, in cadrul planului european de salvare a tarii, restrictiile asupra fluxului de capital, dar detaliile nu sunt cunoscute.
"Am un transport de legume care soseste joi in port si trebuie sa gasesc 7.000 de euro pentru a le recupera", a spus Andreas Agrotis, directorul celei mai mari companii de import-export de legume si fructe din Cipru, Amalthis.
El a subliniat ca alimentele vor fi blocate pana va gasi lichiditati, intrucat vamile si companiile maritime, precum si un numar tot mai mare de furnizori cer plata in numerar.
Importatorul de medicamente si cosmetice Papellinas are aceleasi ingrijorari. "Afacerea ne merge foarte bine, dar trebuie sa stim care vor fi restrictiile impuse platilor catre strainatate", a subliniat Andreas Adamides, director financiar al companiei.
De asemenea, Athienitis, un supermarket cu preturi ieftine din Nicosia, a cerut incepand de joi clientilor sa faca platile in numerar.
Numerosi clienti corporatisti ai Laiki si Bank of Cyprus, cele mai mari doua banci din Cipru, vor suferi pierderi importante din cauza planului de salvare a tarii.
"Este o condamnare la moarte pentru numeroase firme, in special pentru cele mici. Unele vor da faliment, iar altele isi vor restrange drastic activitatile", a explicat un profesor de la Universitatea din Cipru.
El a aratat ca masurile de restructurare a bancilor vor afecta si fondurile pentru cercetare ale Universitatii, finantate de Uniunea Europeana.
Primaria Nicosiei, ale carei fonduri sunt pastrate in mare parte la bancile Laiki si Bank of Ciprus, a avertizat la randul ei ca taxarea conturilor sale va afecta financiar orasul.
Pe acelasi subiect: