In trimestrul al patrulea al anului trecut, Produsul Intern Brut al Statelor Unite a inregistrat o crestere anuala de 0,4%. Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o rata de crestere de 3%.

Cheltuielile de consum, care reprezinta doua treimi din PIB-ul SUA, au inregistrat cea mai abrupta crestere din trimestrul al patrulea al anului 2010, de 3,2%, contribuind cu 2,24 puncte procentuale la cresterea economica totala, potrivit datelor anuntate vineri de Departamentului Comertului de la Washington.

Cresterea consumului a fost determinata de imbunatatirea averii medii ca urmare a evolutiei pozitive a burselor si a preturilor locuintelor, in paralel cu scaderea ratei de economisire. Populatia incearca sa absoarba efectele cresterii taxei pe venit, care a inceput sa-si faca simtite efectele.

Datele economice recente sugereaza ca evolutia pozitiva din alte sectoare ale economiei ar putea fi de asemenea nesustenabila, deoarece reducerea cheltuielilor publice federale in majoritatea zonelor ar putea conduce la scaderea investitiilor si la deteriorarea conditiilor de pe piata fortei de munca.