Analistii spun insa ca economia subterana ar putea fi un factor pozitiv pentru cea reala, fiscalizata, deoarece previne o deteriorare mai accentuata a indicatorilor sectoriali si de consum. 

"Cred ca economia subterana este destul de mare in SUA. Fie ca vorbim despre munca la negru sau despre imigrantii ilegali, este foarte mare", comenteaza Alexandre Padilla, profesor de economie la Metropolitan State University din Denver, Colorado, citat de CNBC. 

Astfel, se estimeaza ca activitatea economica nefiscalizata din SUA a totalizat anul trecut 2.000 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu efectuat de economistul Edgar Feige de la Unversity of Wisconsin-Madison. 

"In mod normal, ai de-a face cu economii subterane in locuri precum Brazilia sau in sudul Europei. Insa avand in vedere situatia de pe piata muncii si incertitudinea din economie, nu este o surpriza ca a crescut si aici, in Statele Unite", spune Laura Gonzalez, profesor de finante personale la Fordham University. 

Potrivit estimarilor lui Friedrich Schneider, profesor la Universitatea Johannes Kepler din Linz, Austria, economia subterana din SUA s-a dublat ca cifra de afaceri fata de nivelul din 2009, reprezentand in prezent aproape 8% din Produsul Intern Brut al tarii. 

Totusi, aceste estimari nu reprezinta un semnal de alarma, subliniaza analistii, deoarece o buna parte din sumele astfel transferate ajung in retail, iar consumul populatiei a crescut dupa recesiunea de acum 2 ani. 

"Exista cheltuieli de consuim pe termen scurt. Oamenii au bani chiar daca nu au fost raportati, si asta ajuta economia. Insa pe termen lung, dezvoltarea economiei subterane reprezinta un semnal ca avem nevoie de o schimbare", a afirmat Gonzalez. 

In mod normal, in Statele Unite, economia subterana este asociata cu activitati ilegale, precum traficul de droguri. Insa mai recent, munca nefiscalizata a inceput sa apara in domeniul servicilor personale sau gospodaresti, precum bonele sau curatenia in locuinta. 

"Este vorba despre locuri de munca in zoan de servicii, de la mici restaurante la gradinarit. Munca la negru poate fi intalnita chiar si in sectorul culturii si artelor, in special in muzica si divertisment", spune David Fiorenza, profesor de economie la Villanova University. 

Economia subterana a acaparat si muncitori in constructii, specialisti IT sau web designeri nemultumiti de veniturile obtinute la locul de munca ocupat cu forme legale.