Marea Britanie sfidează Brexitul și pandemia. A doua economie a Europei a crescut cu 6,6% în iulie şi a recuperat aproape jumătate din producţia pierdută în lunile anterioare
Londra, Marea Britanie, Brexit
Economia britanică a avansat în iulie cu 6,6%, a treia creştere lunară consecutivă, recuperând puţin peste jumătate din producţia pierdută din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit datelor publicate vineri de Biroul Naţional de Statistică, citate de MarketWatch.
”Educaţia a crescut puternic, în condiţiile în care unii copii au revenit la şcoală, în timp ce puburile, taberele şi saloanele de coafură au consemnat îmbunătăţiri notabile. Vânzările de maşini au depăşit pentru prima oară nivelele anterioare crizei, showroomurile fiind ocupate în mod special”, a declarat directorul pentru statistici economice Darren Morgan, potrivit Agerpres.
Creşterea de 6,6% a PIB, care este cu doar o zecime sub estimarea medie a analiştilor, survine după un avans de 8,7% în iunie şi de 2,4% în luna mai şi prăbuşirea de 20% produsă în aprilie din cauza pandemiei.
”Această proces de revenire mecanică ar trebui să continue cu o nouă creştere în august, poate în jurul a 3%, şi încă una în septembrie, pentru a reflecta redeschiderea unităţilor de învăţământ...Luănd toate acestea în considerare, credem că în trimestrul al treilea vom înregistra o creştere economică de circa 17%”, a declarat James Smith, economist la ING.
“Desigur, asta ar însemna că mărimea economiei britanice va fi cu circa 8% sub nivelul anterior impactului virusului şi există întrebări mari încotro se va îndrepta ulterior economia”, a mai spus acesta.
Guvernul britanic a anunţat, totodată, că a încheiat cu Japonia primul său acord comercial 'major' de la ieşirea ţării din Uniunea Europeană la sfârşitul lunii ianuarie.
Potrivit estimărilor, acordul va creşte schimburile comerciale cu Japonia cu circa 15,2 miliarde de lire sterline și va permite firmelor britanice să evite taxele vamale la 99% din exporturile lor către Japonia. Principalele beneficiare vor fi industria, sectoarele agroalimentar şi tehnologic, menţionează comunicatul ministerial.
Ieşită din UE la 31 ianuarie, Marea Britanie are ambiţia de a semna înainte de sfârşitul anului noi acorduri comerciale cu blocul european, în pofida negocierilor aflate în impas, dar şi cu alţi parteneri, în principal SUA. În lipsa unui acord, se vor aplica regulile mai dezavantajoase ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu taxe vamale ridicate.
Pe acelasi subiect: