Comisia Europeana a cerut initial ca RBS sa vanda sucursalele pana in 2013, pentru a impiedica banca sustinuta de stat, care este cel mai mare creditor al firmelor mici din Marea Britanie, sa aiba un avantaj incorect.

Vanzarea acestor sucursale a fost una dintre conditiile atasate programului de salvare de 45,5 miliarde de lire sterline (55,87 de miliarde de dolari) obtinut din partea statului britanic in timpul crizei financiare.

RBS a cheltuit peste 1,5 miliarde de lire sterline si a incercat timp de sapte ani sa separe sucursalele respective de grup, care urmau sa fie redenumite Williams & Glyn, dar nu a reusit sa le separe de sistemul sau IT.

In prezent, ministrul de Finante Philip Hammond vrea ca RBS sa fie scutita de conditia UE de a vinde sucursalele, in schimbul unei contributii de circa 750 de milioane de lire sterline (931,73 milioane dolari) pentru sustinerea concurentei in sistemul bancar.

Planul necesita acordul Comisiei Europene pentru modificarea programului de salvare, care include vanzarea sucursalelor si a altor active.